uitgebreid

Aanmelden op VVA

wachtwoord vergeten?

Artikel

3 vragen aan... Participate!

Aangemaakt door: Ruth Raymaekers

Op: 29/03/2013 15:50

In de rubriek "3 vragen aan..." in ons VVA Magazine, wordt er aan experten uit verschillende domeinen 3 vragen voorgelegd. Onderstaande vragen werden gesteld aan Martine van Participate! vzw.

Wat kan Participate! vzw voor ouders betekenen?

Hoe kan Participate! vzw helpen om keuzes te maken?

Hoe kan je de weg vinden in de veelheid aan informatie op Participate-autisme.be?

Enkele tips voor je zoektocht

Wat kan Participate! vzw voor ouders betekenen?

Wanneer je als ouders verneemt dat je kind autisme heeft, roept dit heel wat vragen op. Wat is autisme? Wat betekent dat voor mijn kind en gezin? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind de juiste ondersteuning krijgt en hoe kan ik zelf mijn kind ondersteunen? Met de website www.Participate-autisme.be willen we een gemakkelijk toegankelijke plek bieden waar ouders de antwoorden op al hun vragen kunnen vinden.

Participate wil ouders ondersteunen bij de opvoeding door hen te laten delen in de ervaringen van andere ouders en personen met autisme. Autisme begrijpen doe je niet enkel door deskundige uitleg te lezen maar ook door de vele ervaringsverhalen in de rubriek ‘Zij vertellen...’ Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden kan je meer dan 3 uur video’s bekijken. Ouders, kinderen en volwassenen met autisme tonen hoe ze een probleem aanpakken, welke hulpmiddelen ze gebruiken en wat de resultaten van hun inspanningen zijn. Het motiveert en stimuleert om zelf dingen uit te proberen. Het brengt ouders op ideeën of het bevestigt hen wanneer ze onterecht aan hun aanpak twijfelen.

Wat aanvankelijk moeilijk is, wordt een verhaal van mogelijkheden en vooruitgang. De informatie, getuigenissen, voorbeelden, hulpmiddelen,... kunnen ouders houvast bieden om zelf aan de eigen weg en aan de toekomst van hun kind te timmeren.

Hoe kan Participate! vzw helpen om keuzes te maken?

Ouders van een kind met autisme of mensen met autisme die op zoek zijn naar ondersteuning, een beroepskracht of financiële steun ondervinden heel wat obstakels en zitten met veel vragen. Heb je geen zicht op de mogelijkheden of is het moeilijk om te kiezen dan heeft de 'Praktische Gids’ je iets te bieden waardoor je geïnformeerd zelf keuzes kunt maken. Met checklists, de mogelijkheden op een rij, informatiefiches, voorbeelden,... kan je zelf tot de meest aangepaste oplossing komen.

Ontdek meer informatie en hulpmiddelen in de Praktische Gids voor de thema’s: adressen zoeken, crisis: accent op preventie, broers en zussen, diagnostiek, ervaringen delen, financiële aspecten, informatie en vorming, juridische zaken, medische aspecten, onderwijs, ontwikkeling stimuleren, op adem komen, opleiding na de schooltijd, opvoedingsondersteuning, toegang tot ondersteuning, toekomst plannen, vrijwilligers, vrije tijd, werk en dagbesteding en wonen.

Voorbeeld Praktische Gids: onderwijs
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een school voor je kind dan kan het hulpmiddel ‘Een school kiezen’ je laten nadenken over jouw prioriteiten, je tonen hoe je de informatie over scholen kunt verzamelen, waarop je kan letten wanneer je een school bezoekt en welke vragen je kan stellen als je de directie of iemand van het schoolteam ontmoet.

Voorbeeld Praktische Gids: wonen

Een tweede voorbeeld: je zoekt een geschikte woonvorm voor je zoon of dochter dan biedt de Praktische Gids je een waaier aan hulpmiddelen:
• Met de ‘Checklist Praktische Vaardigheden Wonen’ breng je de beperkingen en mogelijkheden van allerlei aspecten van wonen in kaart.
• Met het hulpmiddel ‘Overzicht ondersteuning’ kan je op alle domeinen van het dagelijkse leven de ondersteuningsnood concreet formuleren en wie hierop een antwoord kan bieden.
• Heb je geen overzicht wat de beschikbare middelen voor wonen en dagbesteding zijn? Geen nood, we maakten een thematisch overzicht met weblinks naar onze informatiefiches en naar externe websites.
• In de checklist ‘Woning zoeken en inrichten’ vind je gedetailleerde omschrijvingen die een leidraad kunnen zijn bij de keuze van een woning en de inrichting ervan.
Daarnaast vind je in de Praktische Gids ook wie je kan helpen bij het kiezen van een geschikte woonvorm.

Hoe kan je de weg vinden in de veelheid aan informatie op Participate-autisme.be?

Een overzicht krijgen van wat Participate zoal te bieden heeft, is een eerste stap. De website is onderverdeeld in 3 grote delen.

In het eerste deel ‘Autisme begrijpen’ vind je uitvoerige informatie over communicatie, sociaal inzicht, verbeelding en fantasie, inlevingsvermogen, emoties, omgaan met zintuiglijke informatie, sterke kanten, oorzaken van autisme,...

Het tweede deel ‘Mijn kind helpen in zijn ontwikkeling’ biedt je een aantal strategieën en hulpmiddelen waarmee je:

 • de communicatie positief kan beïnvloeden
 • relaties met anderen kan bevorderen

 • de zelfstandigheid kan verhogen

 • vrijetijdsactiviteiten vorm kan geven
 • eventuele gedragsproblemen kan voorkomen en verhelpen


De voorbeelden in de rubriek ‘Bij u thuis’ maken het nog concreter.

In het derde deel ‘De omgeving ondersteunen’ kan je lezen waarom autisme een handicap is, over de zin van een diagnose en mogelijke emoties en eerste stappen na een diagnose. Vertellen dat je kind autisme heeft, doe je niet zomaar. In de rubriek ‘Informatie doorgeven’ staan we stil bij de voor- en nadelen.

Zoek je een tool om informatie over je kind te bundelen en te delen met anderen? Registreer je dan gratis online en creëer een ‘Wegwijzer’. Bekijk de voorbeelden om een idee te krijgen wat een Wegwijzer is.

Ben je op zoek naar ondersteuning? Raadpleeg dan onze ‘Praktische Gids’. Je kan op 3 manieren informatie zoeken:

 1. Via de thema’s vind je antwoord op vele vragen.

 2. Via zoekcriteria vind je informatiefiches door het aanklikken van jouw regio, de leeftijdsrange en/of een thema.

 3. Via een alfabetische zoekfunctie vind je de informatiefiches alfabetisch geordend.

De fiches vertellen je steeds wat men te bieden heeft en voor wie, hoe je kan aanmelden en waar je nog meer informatie kan vinden.

Enkele tips voor je zoektocht:

 • Aan de linkerkant vind je een keuzemenu waarop je kan klikken. Sommige topics bevatten subtopics. Deze worden zichtbaar als je op het hoofdtopic klikt.
 • Onderaan links kan je op ‘Sitemap’ klikken. Hiermee krijg je een overzicht van de webpagina’s.
 • Rechtsboven kan je een trefwoord intikken. Krijg je teveel zoekresultaten? Verfijn je zoekopdracht door 
meerdere trefwoorden tussen aanhalingstekens (" ") te plaatsen. Gebruik geen lidwoorden, voegwoorden 
of te algemene zoektermen.
 • Je kan ook via Google gericht zoeken. Begin de zoekopdracht met ‘Participate autisme’ en vul aan met 
specifieke zoekwoorden.
 • Bekijk online onze brochures, ‘Autisme begrijpen’ en ‘Mijn kind helpen in zijn ontwikkeling’.
 • Klik bovenaan de pagina op het grote puzzelstuk van ‘Mijn kind helpen in zijn ontwikkeling’ en op deze 
pagina lees je hoe je de informatie kan vinden die je zoekt.
 • Vind je nog niet wat je zoekt? Mail je vraag naar info@participate-autisme.be
Thema: autisme algemeen

autisme telefoon

Vlaamse Vereniging Autisme

Welkom op de ontmoetingsplek voor mensen met autisme en hun ouders, familie en sociaal netwerk

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Kalender

Februari 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Steun ons!

Steek de handen uit de mouwen als VVA-vrijwilliger of word lid!

Je kan ons ook financieel steunen.