31
maart

55-plussers met autisme - ONLINE

Online
Praatavond

Gespreksavonden met als thema ’55-plussers en autisme’ begeleid door Veerle en Christine, waarbij aan 55+-ers een platform aangeboden wordt om van gedachten te wisselen over hun autisme en ervaringen uit te wisselen.

Veerle heeft zelf autisme en jarenlang ervaring als GON-begeleidster van kinderen en jongeren met autisme. Ze vertelt hoe het autisme bij zichzelf evolueerde naarmate zij zelf ouder werd, hoe zij dit ervaren heeft op haar werk en naar haar pensioen toe. Het thema ligt Veerle nauw aan het hart, mede door de confrontatie met alle problemen die haar bejaarde vader met autisme ondervond in woonzorgcentra en ziekenhuizen, vaak door onwetendheid van het personeel 

Christine kwam als moeder van drie zonen met een autismediagnose in contact met VVA. Ze kreeg zelf de diagnose ASS toen ze bijna 58 was. Ze herkent vele trekken ook bij haar ouders en ziet bij hen welke impact ASS kan hebben als je uit zorgbehoevendheid de regie over je leven verliest en vice versa. Ze is ervan overtuigd dat een beter begrip van ASS de kwaliteit van het leven van mensen met ASS kan verbeteren, én dat deze aanpassingen uiteindelijk iedereen ten goede zouden komen.
Christine leidt de online sessie in en begeleidt het gesprek samen met Veerle.  

 

 

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
19u30-21u00
Waar
Organisator
VVA
Spreker
Christine Delbar
Veerle Van Berckelaer
Contact
vva@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

27
januari
Online
Infohuis Autisme

Online Infohuis Autisme

Inschrijven is verplicht voor deze activiteit

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.
De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. 

Bij jouw bezoek aan een infohuis kun je kiezen voor een individueel gesprek, maar ook deelnemen aan een groepsgesprek. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Na jouw inschrijving krijg je de mogelijkheid om jouw voorkeur door te geven.
Tijdens dit infohuis is er 1 groepsgesprek waaraan je kunt deelnemen. 

Het thema van het groepsgesprek op dit infohuis is: Autisme bij volwassenen

01
februari
Westerlo Palok
Praatavond

Praatcafé autisme

Inschrijven is verplicht!

Op een praatavond kunnen allerlei thema’s rond autisme aan bod komen, tenzij er een specifiek thema vermeld wordt. Je krijgt hier de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en jouw ervaringen te delen. Je kunt vrijuit praten, maar ook luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden. Ingeborg leidt de praatavond in goede banen en begeleidt het gesprek.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus.

Ingeborg Zając
03
februari
Wachtebeke GC Cultuurhuis Safarken
Getuigenis

Autisme in het gezin

Hoe beïnvloedt autisme je denken en doen als ouder, broer of zus, partner? Welk effect heeft het op de relaties binnen je gezin, maar ook met familie, vrienden, buren… Welke mogelijkheden heb je om je gezinsleven toch zo vlot mogelijk te laten verlopen?  

Kirsten is de zus van Karen, een 51-jarige dame met autisme. Dat heeft invloed gehad op de persoon die Kirsten nu is, zowel in haar privéleven als in haar praktijk als psychologe. Haar doorzettingsvermogen straalt af op haar zus Karen en dat is fijn om te merken.

Rebecca heeft een man met autisme en ADHD alsook een 21-jarige zoon met autisme. Hij begon deze zomer te werken. Als kind ging hij naar het buitengewoon onderwijs, gevolgd door Type 9 om uiteindelijk zijn school af te werken binnen het gewone onderwijs. Ze moeten thuis dikwijls puzzelen en oplossingsgericht denken om beter op elkaar te kunnen afstemmen en rekening te houden met ieders behoeften en noden.

Na de getuigenis van Kirsten en Rebecca is ruim tijd voorzien om ervaringen uit te wisselen!

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Rebecca Coppens
Kirsten Van der Schueren
10
februari
Gent VVA
Getuigenis

Liefhebben en fijn vinden

Hilde, de regioverantwoordelijk Gent - Oost vertrekt tijdens deze getuigenis kort even vanuit het boek 'Leuk vinden/Lief vinden' van Tony Attwood en Michelle Garnette. Daarna geeft ze het woord aan Maarten die liefdevol vertelt over zijn ervaringen met liefde én autisme.  Op 20 maart 1998 herleidde Cupido bij hem immers een afstand van 9000 km naar nul. De liefde kwam - zonder dat hij het wist - een paar maanden eerder letterlijk vanuit San José (Costa Rica) aangevlogen. Na een eerder aftastende vriendschap werd op die dag "zijn liefdeslot" bepaald. Blijkbaar kan Cupido héél goed mikken, want na meer dan 23 jaar huwelijk en 2 kinderen verder zijn er heel wat watertjes doorzwommen, waaronder de diagnose ASS bij vader en dochter. Maar ondanks de diagnose ASS of is het juist dankzij de diagnose, is de liefde er nog altijd en dieper dan ooit tevoren. Na zijn getuigenis is er ruimte voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Maarten Genbrugge