22
januari

Autisme en gamen

Sint-Michiels (Brugge) Wijkcentrum Xaverianen
Getuigenis

We kijken kritisch naar de mogelijke impact van gamen op mensen met autisme. Zijn mensen met autisme vatbaarder voor gameverslaving? Geeft gamen een hoger risico op sociaal isolement of is het voor sommigen met autisme net de toegang tot sociaal contact? Is gamen geschikt als leermiddel of als ontspanning? Bram is een persoon met autisme die graag gamet. Hij is 26 jaar oud en werkt als onderhoudsplanner. Op een doordeweekse dag speelt Bram gemiddeld 3 uur games, per week gamet hij ongeveer 27 tot 30 uur. Het gamen heeft hem geholpen met zijn sociale omgang in het ‘echte’ leven. Na de getuigenis van Bram is ruim tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën.

 

FacebookTwitter

Inschrijven

Wanneer
19u30-22u00
Waar

Wijkcentrum Xaverianen
Xaverianenstaat 1
8200 Sint-Michiels (Brugge)
België

Organisator
VVA
Spreker
Bram
Contact
Nele Simoens
nelesimoens@hotmail.com

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

23
januari
Lier Dienstencentrum Rosmolen
Infoavond

Toerisme voor autisme

Hoe kun je als persoon met autisme stressvrij op vakantie of daguitstap gaan? Mensen met autisme hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid. Wanneer zij op reis of daguitstap gaan, valt deze structuur echter vaak volledig weg. Dit kan resulteren in de nodige stress en zelfs in het vermijden van dergelijke activiteiten. Toerisme voor Autisme probeert hier verandering in te brengen. Sien Depoortere vertelt er meer over. Geprikkeld om mensen met een extra zorgvraag te helpen begon zij aan een opleiding Master in de Klinische Psychologie. Tijdens haar stage werkte zij met kinderen met autisme. Daarna volgde Sien een Masteropleiding in Toerisme waarbij ze zich richtte op autismevriendelijk toerisme. Na haar studies besloot ze om dit project verder te zetten en zo ontstond Toerisme voor Autisme. Na de inleiding van Sien is er veel tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

 

Sien Depoortere
05
februari
Westende Zaal De Kilt
Rond de tafel

Vakantie: een vloek of een zegen?

Voor kinderen met autisme is de vakantie vaak een ongestructureerde periode zonder duidelijke opdrachten. Het kan voor hen moeilijk zijn om hun vrije tijd op een zinvolle manier in te vullen. Hoe krijg je dit als ouder allemaal geregeld en hoe maak je van de vakantie voor iedereen een leuke periode? Saskia getuigt over haar ervaringen. Zij is getrouwd en mama van vier kinderen met autisme met de leeftijden 8, 10, 14 en 15 jaar. Saskia vertelt hoe zij de vakantie plant en organiseert voor haar kinderen. Na de korte getuigenis van Saskia is er veel tijd om hierover in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.

Saskia Vandamme
12
februari
Ieper Huize Zonnelied
Rond de tafel

Autisme en kortfilm maken

Tijdens deze activiteit legt Stijn graag uit hoe hij heeft ontdekt dat bezig zijn met film iets is dat hem ligt. Hij vertelt waarom hij voor de zoektocht naar verhalen vertrekt bij zichzelf. Bovendien kan hij via het medium van film tegenwoordig ook vertellen hoe het voor hem voelt om te leven met autisme. Stijn Vandamme is een jongvolwassene met autisme die in zijn vrije tijd bezig is met het maken van kortfilm. Als jonge cineast blikt hij verhalen in over zichzelf of uit zijn omgeving. Na de korte getuigenis van Stijn is er veel tijd voorzien om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen.

 

Stijn Vandamme
10
maart
Voortkapel-Westerlo Palok
Rond de tafel

Op vakantie gaan

Sanne gaat regelmatig alleen op reis sinds ze weet dat ze autisme heeft. Ze boekte haar eerste solo-reis op de dag waarop ze de diagnose kreeg. In deze korte getuigenis vertelt Sanne waarom een eerdere groepsreis écht niet leuk was, waarom ze nood heeft aan alleen op reis gaan, hoe ze zo’n reis aanpakt, welke hulp ze hierbij inschakelt en ook waarom ze het zo fantastisch vindt om zulke reizen te maken. Sanne kreeg in 2017 de diagnose van autisme op toen 31-jarige leeftijd. Sinds de diagnose zijn voor haar veel dingen duidelijk geworden en maakt ze voor zichzelf bewuste keuzes. Ze staat nu stil bij haar noden, wensen en verlangens, en kiest voor dingen die echt bij haar passen. De vreugde van alleen reizen is een van de fijnste dingen die ze ontdekte sinds ze haar diagnose kreeg. Na de korte getuigenis van Sanne is er veel tijd om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

 

Sanne