11
juni

Autisme en probleemgedrag

Sint-Niklaas Huis van het kind (Site Mozaïek)
Infoavond

Ouders en dienstverleners worden regelmatig geconfronteerd met moeilijk (interpreteerbaar) gedrag bij hun kind. We zoeken uit waarom mensen met autisme dit gedrag vertonen, hoe je achter de oorzaken kunt komen en wat je er eventueel aan kunt doen. Steeds weer blijkt hoe moeilijk zij het hebben om te overleven in een voor hen chaotische omgeving. We zoeken naar mogelijkheden en middelen om hen te begeleiden opdat ze zich in deze wereld wat meer thuis kunnen voelen. Kathleen Peeters zet zich al 19 jaar vol passie in voor mensen met autisme, waarvan meer dan 11 jaar bij Tanderuis vzw als thuisbegeleidster bij kinderen en adolescenten. Als oplossingsgericht systeempsychotherapeute heeft ze bijzondere aandacht voor de wensen en sterktes van mensen met autisme en hun netwerk. Na de inleiding van Kathleen is er tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

FacebookTwitter
Wanneer
20u00-22u30
Waar

Huis van het kind (Site Mozaïek)
Kazernestraat 35
9100 Sint-Niklaas
België

Spreker
Kathleen Peeters
Contact
Els Roggeman 0493/734613, Fatima Van Bauwel fatimavanbauwel@live.com

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

22
mei
Sint-Michiels (Brugge) Wijkcentrum Xaverianen
Infoavond

Autisme en puberteit

De puberteit is ook voor jongeren met autisme en hun ouders een woelige periode die gekenmerkt wordt door heel wat veranderingen en uitdagingen. Waar kun je als ouders best aandacht voor hebben? Waar hebben jongeren met autisme nood aan tijdens dit groeiproces? Kathleen Peeters zet zich al 19 jaar vol passie in voor mensen met autisme, waarvan meer dan 11 jaar bij Tanderuis vzw als thuisbegeleidster bij kinderen en adolescenten. Als oplossingsgericht systeempsychotherapeute heeft ze bijzondere aandacht voor de wensen en sterktes van mensen met autisme en hun netwerk. Na de inleiding van Kathleen is er tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Kathleen Peeters
23
mei
Aarschot Den Abricot
Getuigenis

Hoe organiseer ik me als volwassene met autisme?

Lesley heeft autisme en werkt als vrijwilliger lesbegeleider met kinderen met ASS. Ze is ook beheerder van een praatgroep voor volwassen vrouwen met autisme. Vorig jaar behaalde zij het postgraduaatsdiploma autisme en (rand-)normale begaafdheid. Lesley vertelt hoe zij (met haar lage energiepeil) de dingen praktisch aanpakt. Zij legt in haar getuigenis de focus op haar zelfgemaakte plannings- en agendasysteem, waarin o.a. de organisatie van de periodieke huishoudelijke klussen, de opvolging van de dagelijkse to-dolijsten en de afspraken met derden overzichtelijk opgenomen werden. Hierbij vertelt zij iets meer over de ondersteuningsmiddelen die zij hiervoor gebruikt, zoals een whiteboard met prentjesplanning en een gewone papieren afvinklijst. Aanvullend legt zij uit waarom een papieren planning voor haar beter werkt dan een digitale versie. Eventueel zullen een paar digitale plannings- en agendasystemen evenwel kort voorgesteld worden. Er is ook tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Lesley
23
mei
Lier Dienstencentrum Rosmolen
Getuigenis
Infoavond

Omgaan met prikkels

De zintuigen van mensen met autisme raken sneller overprikkeld. De zintuigen even tot rust kunnen brengen is dan ook geen overbodige luxe. Stinne legt uit hoe dit komt en verkent manieren om hiermee om te gaan. Meditatie, mindfulness, snoezelen, sporten, ... Wat is het en hoe kan dit ons helpen? Evelien getuigt over haar ervaringen. Evelien is een 39-jarige vrouw, zij kreeg in 2018 zelf de diagnose autisme en ADD. Ze behaalde een bachelordiploma sociaal werk en werkt als maatschappelijk assistent. Evelien is getrouwd en heeft een hoogbegaafde zoon met autisme en ADHD. Er is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Stinne Schaerlaecken
Evelien
13
juni
Gent BlinkHuis
Getuigenis

Omgaan met prikkels

De zintuigen van mensen met autisme werken anders. Els is een vrouw met autisme. Zij vertelt hoe zij een wereld vol prikkels ervaart en welke mogelijkheden er zijn om met overprikkeling om te gaan. Nils is een man met autisme. Hij is geluidstechnieker en geluidskunstenaar en zal vertellen hoe hij omgaat met geluidsprikkels en hoe hij zijn prikkelgevoeligheid aanwendt als sterkte. Er is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Els De Bruycker
Nils