24
februari

Autisme en psychisch lijden - ONLINE

Online
Infomoment

Lieve Thienpont is psychiater en voorzitter van VZW Vonkel, een luisterend huis - Centrum LevensEindeVragen Gent.

35% van de mensen die in Vonkel consulteren met een euthanasievraag hebben de diagnose autisme of een sterk vermoeden ervan.  In verder onderzoek wil men meer zicht krijgen op de specifieke lijdensdruk van deze mensen. Vanavond worden toch al enkele aandachtspunten van hun psychische kwetsbaarheid op een rijtje gezet tijdens deze lezing ‘Autisme en psychisch lijden’ door Lieve.

 

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
20u00-21u30
Waar
Organisator
VVA
Spreker
Lieve Thienpont
Contact
vva@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

27
januari
Online
Infohuis Autisme

Online Infohuis Autisme

Inschrijven is verplicht voor deze activiteit

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.
De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. 

Bij jouw bezoek aan een infohuis kun je kiezen voor een individueel gesprek, maar ook deelnemen aan een groepsgesprek. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Na jouw inschrijving krijg je de mogelijkheid om jouw voorkeur door te geven.
Tijdens dit infohuis is er 1 groepsgesprek waaraan je kunt deelnemen. 

Het thema van het groepsgesprek op dit infohuis is: Autisme bij volwassenen

01
februari
Westerlo Palok
Praatavond

Praatcafé autisme

Inschrijven is verplicht!

Op een praatavond kunnen allerlei thema’s rond autisme aan bod komen, tenzij er een specifiek thema vermeld wordt. Je krijgt hier de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en jouw ervaringen te delen. Je kunt vrijuit praten, maar ook luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden. Ingeborg leidt de praatavond in goede banen en begeleidt het gesprek.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus.

Ingeborg Zając
03
februari
Wachtebeke GC Cultuurhuis Safarken
Getuigenis

Autisme in het gezin

Hoe beïnvloedt autisme je denken en doen als ouder, broer of zus, partner? Welk effect heeft het op de relaties binnen je gezin, maar ook met familie, vrienden, buren… Welke mogelijkheden heb je om je gezinsleven toch zo vlot mogelijk te laten verlopen?  

Kirsten is de zus van Karen, een 51-jarige dame met autisme. Dat heeft invloed gehad op de persoon die Kirsten nu is, zowel in haar privéleven als in haar praktijk als psychologe. Haar doorzettingsvermogen straalt af op haar zus Karen en dat is fijn om te merken.

Rebecca heeft een man met autisme en ADHD alsook een 21-jarige zoon met autisme. Hij begon deze zomer te werken. Als kind ging hij naar het buitengewoon onderwijs, gevolgd door Type 9 om uiteindelijk zijn school af te werken binnen het gewone onderwijs. Ze moeten thuis dikwijls puzzelen en oplossingsgericht denken om beter op elkaar te kunnen afstemmen en rekening te houden met ieders behoeften en noden.

Na de getuigenis van Kirsten en Rebecca is ruim tijd voorzien om ervaringen uit te wisselen!

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Rebecca Coppens
Kirsten Van der Schueren
10
februari
Gent VVA
Getuigenis

Liefhebben en fijn vinden

Hilde, de regioverantwoordelijk Gent - Oost vertrekt tijdens deze getuigenis kort even vanuit het boek 'Leuk vinden/Lief vinden' van Tony Attwood en Michelle Garnette. Daarna geeft ze het woord aan Maarten die liefdevol vertelt over zijn ervaringen met liefde én autisme.  Op 20 maart 1998 herleidde Cupido bij hem immers een afstand van 9000 km naar nul. De liefde kwam - zonder dat hij het wist - een paar maanden eerder letterlijk vanuit San José (Costa Rica) aangevlogen. Na een eerder aftastende vriendschap werd op die dag "zijn liefdeslot" bepaald. Blijkbaar kan Cupido héél goed mikken, want na meer dan 23 jaar huwelijk en 2 kinderen verder zijn er heel wat watertjes doorzwommen, waaronder de diagnose ASS bij vader en dochter. Maar ondanks de diagnose ASS of is het juist dankzij de diagnose, is de liefde er nog altijd en dieper dan ooit tevoren. Na zijn getuigenis is er ruimte voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Maarten Genbrugge