24
september

Autisme en rouwen

Sint-Niklaas Huis van het kind (Site Mozaïek)
Infoavond

Mensen met autisme krijgen ook te maken met verlieservaringen. Over eender welk verlies kun je rouwen, dat kan een groot verlies zijn, zoals het overlijden of de ziekte van een naaste, maar het kan evengoed gaan over kleine dingen, zoals dagelijkse veranderingen of momenten waarbij je een verlies ervaart dat voor anderen misschien niet zo belangrijk lijkt, maar toch een grote impact kan hebben. Hoe rouwen mensen met autisme en hoe kan een omgeving hen tegemoetkomen op moeilijke momenten? Joke Langmans heeft een praktijk als kinder- en jongerenpsychologe. Verder werkt zij als netwerkcoördinator van het Ondersteuningsnetwerk Noord-Brabant binnen het onderwijs. Na de inleiding is er ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

FacebookTwitter
Wanneer
20u00-22u30
Waar

Huis van het kind (Site Mozaïek)
Kazernestraat 35
9100 Sint-Niklaas
België

Organisator
VVA
Spreker
Joke Langmans
Contact
Fatima Van Bauwel
fatimavanbauwel@live.com
Els Roggeman 0493/734613

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

17
oktober
Gent Vlaamse Vereniging Autisme
Infohuis Autisme

Infohuis Autisme • Gent

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme.

In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme vrijblijvend langslopen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene. De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. Je kan ter plekke ook interessante literatuur inkijken, een infopakket meenemen…

17
oktober
Puurs CC Binder
Getuigenis
Infoavond

Autisme en angst

Hoe komt het dat sommige mensen met autisme dikwijls angsten hebben? Hoe ervaren mensen met autisme de emotie angst? Hoe gaan ze er zelf mee om? Wat hebben ze nodig van de omgeving om hun evenwicht terug te vinden? Kris werkt als auticoach en is persoonlijk betrokken bij autisme als ouder en partner. Chris is een 54-jarige vrouw met autisme. Zij is ook mama van een volwassen zoon met autisme. Chris is een echte ervaringsdeskundige die graag haar ervaringen met anderen deelt. Na de inleiding van Kris en Chris is er ruim tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën.

Kris De Groot
Chris Van der haegen
23
oktober
Sint-Michiels (Brugge) Wijkcentrum Xaverianen
Getuigenis

Stress en veerkracht

Mensen met autisme hebben vaker last van stress. Hoe overleef je in een wereld die je dagelijks stress en angsten bezorgt en onzeker maakt? Hoe houd je het hoofd boven water als persoon met autisme? Als partner/ouder van een persoon met autisme? Hoe help je hen om met stress te leren omgaan en veerkrachtiger te worden? Bram is papa van drie kinderen met autisme. Hij heeft zelf ook autisme en bipolaire klachten. Hij vertelt over zijn ervaringen en geeft graag raad en uitleg om anderen verder op weg te helpen. Na de getuigenis van Bram is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Bram
23
oktober
Westende Zaal De Kilt
Infoavond

Snoezelen bij je thuis

Hoe maak je bij je thuis een snoezelruimte om bij stress of moeilijke momenten tot rust te komen? Tijdens deze avond krijg je inzicht in hoe je met kleine aanpassingen, materialen, ... een ruimte kan creëren om tot rust te komen. Via de KVG-snoezelkoffer geeft Elke Sohier een voorbeeld hoe je een snoezelruimte kan opstellen. Je krijgt de kans om de snoezelruimte te ervaren en krijgt inzicht in waarvoor de verschillende materialen kunnen dienen. Elke Sohier werkt momenteel als educatief medewerker in vzw KVG-Vorming. Van 2012 tot 2017 was zij werkzaam als opvoeder-begeleider. In die functie begeleidde zij meermaals snoezelsessies voor mensen met een verstandelijke beperking. Graag deelt Elke haar expertise via het aanbieden van vormingen over het thema ‘snoezelen’.

Graag een yogamatje, plaid en/of kussentje meebrengen als je naar deze activiteit komt!

Elke Sohier