28
november

Autisme en rouwen

Online
Getuigenis

Hoe ga je als autist om met het verlies van iets of iemand die je uitermate dierbaar is? Het overkwam Annique vorig jaar in november, toen zij haar hond totaal onverwachts moest laten inslapen. Haar hond was 7 jaar oud en Annique had verwacht dat ze 15 zou worden. Aangezien Annique zo veel beter aansluiting vindt bij dieren dan bij mensen, was dit voor haar het heftigste dat haar ooit overkomen is. Door haar autisme vindt Annique almaar minder en minder aansluiting in deze wereld. Daarom besloot zij enkele jaren geleden om zich terug te trekken in de wilde natuur in Schotland. Ze kocht er een stuk land en woonde er 3 jaar in een caravan samen met haar trouwe en onvoorwaardelijke beste vriendin Floortje.  

Tijdens deze online getuigenis vertelt Annique over dit verlies en hoe zij ermee omgaat. Hoe het voor haar voelt om alleen achter te blijven, en wat ze ervan geleerd heeft. Hoe ze de rouwpijn totaal en rauw is aangegaan. Hoe rouw iets intiems en persoonlijks is. Hierbij ondervond Annique dat het heel zinvol is om rouw te ondergaan en aan te gaan. Om ernaar te kijken en de dood een belangrijke plaats in dit leven te geven.  
Annique is 52 jaar en opgeleid als operazangeres. Ze legde al een behoorlijk parcours af en kwam er pas op late leeftijd achter dat ze autisme heeft, iets wat voor haar werkelijk alles plots verklaarde.  
Na haar getuigenis maakt Annique graag tijd voor het beantwoorden van vragen en om met de deelnemers in gesprek te gaan. 

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
19u30 - 21u30
Waar
Organisator
VVA
Spreker
Annique Konink-Burms
Contact
vva@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

02
december
Online
Inleefsessie

Online inleefsessie autisme

Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe het voelt om autisme te hebben is nog een andere zaak. Tijdens deze online inleefsessie kan je zelf aan de hand van concrete opdrachten ervaren hoe mensen met autisme de wereld beleven. Via diverse inleefmethodieken dompelen we je onder in het ‘autistisch denken en voelen’.
Jouw ervaring wordt gekaderd en aangevuld met echte verhalen van mensen met autisme.  

Een aanrader voor iedereen zonder autisme die in onze samenleving ruimte wil geven aan mensen met autisme zodat ook zij zichzelf kunnen zijn! Ook mensen met autisme zijn uiteraard welkom tijdens deze sessie!

We gebruiken andere methodieken dan tijdens onze ‘live’ inleefsessies. 
Deze interactieve sessie via Zoom duurt 3 uur waarbij we 2 korte pauzes voorzien.   
Om vlot te kunnen deelnemen aan de verschillende interactieve methodieken, raden we je aan om de Zoom-app op je computer of laptop te gebruiken.

De inleefsessies autisme worden georganiseerd mede dankzij de steun van Vlaamse overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Inge Vermaercke
Kim
Monica
05
december
Genk Stadhuis Genk (zaal 4)
Inleefsessie

Inleefsessie autisme - Genk

Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe het voelt om autisme te hebben is nog een andere zaak. Tijdens de inleefsessie kan je zelf aan de hand van concrete opdrachten ervaren hoe mensen met autisme de wereld beleven. Via diverse inleefmethodieken dompelen we je onder in het ‘autistisch denken en voelen’. Jouw ervaring wordt gekaderd en aangevuld met echte verhalen van mensen met autisme. Kortom, een aanrader voor iedereen die in onze samenleving ruimte wil geven aan mensen met autisme zodat ook zij zichzelf kunnen zijn.

De inleefsessies autisme worden georganiseerd mede dankzij de steun van Vlaamse overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Stad Genk.

Marc Peeters
Ria Essers
05
december
Kessel-Lo Café Tempo (Leffezaal)
Getuigenis

Autisme en relaties

Omwille van omstandigheden zal spreker Yasmin tijdens deze avond niet aanwezig zijn.

Vriendschappen en partnerrelaties: waar liggen de gelijkenissen en de verschillen? Hoe ervaren mensen met autisme dit? Hoe ervaar je dit als partner, vriend, ...? Het aangaan en onderhouden van (vriendschaps)relaties gaat voor mensen met autisme niet steeds vanzelf. Johan getuigt over zijn ervaringen. 
Na de getuigenis van Johan is er ruim tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën.

Johan Uytterhoeven
05
december
Brasschaat CC Brasschaat (Hemelhoeve, Zaal Thijs 2)
Vorming

Basiscursus - Brasschaat - sessie 6

Jijzelf, je zoon, dochter, partner, kleinkind, ... kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wilt graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, vragen delen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus 'Omgaan met autisme' iets voor jou!
Aan de hand van uit het leven gegrepen voorbeelden geven we je meer inzicht in het autistisch waarnemen, denken, voelen en gedrag. We hebben het over omgaan met prikkels, communicatie, omgaan met stress,… Er is ook ruimte voor concrete vragen van elke deelnemer, waarbij we onze ervaring bundelen om naar antwoorden te zoeken.

Deze basiscursus is bedoeld voor persoonlijk betrokkenen en personen met autisme. 
Elke cursus bestaat uit 6 sessies en wordt begeleid door een duo ervaringsdeskundigen.

Kris De Groot
Carl