11
december

Autisme en werk: zeggen of zwijgen?

Kessel-Lo Café Tempo
Getuigenis

Johan is 55.  Zo ‘n 15 jaar geleden maakte hij kennis met het begrip “autisme” bij de Vlaamse overheid op de werkvloer.
Vanuit de vraag “wat is autisme?”, kwamen meteen twee andere  vragen op de voorgrond: wie zegt wat tegen wie? En hoe?

Johan vertelt over zijn ontdekkingsreis: zijn eigen autisme en dat van anderen, openheid op de werkvloer, het leuke aan geheimpjes delen, zin en onzin van een integratieprotocol, neurodiversiteit, … . 

Een ernstig onderwerp, vlot gebracht vanuit een verrassende invalshoek.

Na de getuigenis is er de tijd voor vragen en ervaringsuitwisseling.

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
20u00 - 22u30
Waar

Café Tempo
Baron August de Becker-Remyplein 52
3010 Kessel-Lo
België

Organisator
VVA
Spreker
Johan Uytterhoeven
Contact
Dirk Horsten
vva.regio.leuven@outlook.be
0477467810

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

05
oktober
Turnhout Parochiezaal Goddelijk Kind Turnhout-Oost-Centrum
Inleefsessie

Inleefsessie autisme

Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe het voelt om autisme te hebben is nog een andere zaak. Tijdens de inleefsessie kan je zelf aan de hand van concrete opdrachten ervaren hoe mensen met autisme de wereld beleven. Via diverse inleefmethodieken dompelen we je onder in het ‘autistisch denken en voelen’. Jouw ervaring wordt gekaderd en aangevuld met echte verhalen van mensen met autisme. Kortom, een aanrader voor iedereen die in onze samenleving ruimte wil geven aan mensen met autisme zodat ook zij zichzelf kunnen zijn.

De inleefsessies autisme worden georganiseerd mede dankzij de steun van Vlaamse overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Marc Peeters
Carmen
10
oktober
Online
Getuigenis

Op reis met het gezin

Liesbet Joris is mama van drie zonen van nu 21, 19 en 11 jaar. Toen de oudste zoon 5 jaar was kreeg hij de diagnose Asperger.

Als avontuurlijk gezin zijn ze steeds blijven reizen op een manier die het voor hun drie zonen fijn maakte. Grenzen werden verlegd en bijgestuurd binnen de mate van het mogelijke De reis-ervaringsverhalen van Liesbet, die ze maakt met haar gezin en met haar organisatie ResetT, bewijzen dat reizen met autisme voor de meeste mensen wel kan.

Naast de ervaringen deelt Liesbet ook tips over mogelijkheden en hulpmiddelen om het voor jou en/of jouw gezin aangenamer reizen te maken.
Verwacht geen pasklaar antwoord want ook binnen het reizen heeft elke persoon (met autisme) andere noden en wensen.

Na haar getuigenis is er tijd voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Liesbet Joris
16
oktober
Mol Lokaal Dienstencentrum Ten Hove
Getuigenis

Autisme en vrije tijd

Waarom is het invullen van vrije tijd dikwijls zo moeilijk voor iemand met autisme? Hoe kan je kinderen én volwassenen hierbij helpen? Tijdens deze interactieve sessie geeft Kristel hierin meer inzicht en de mogelijkheid tot het bespreken van eigen vragen en ervaringen. Het thema' s vrije tijd kan heel ruim bekeken worden zoals hobby's, sociale activiteiten, ontspanning, invulling van je dag. Hoe bespreek je dit samen met hen om hierin vooral het meest aansluitende te vinden bij hun interessegebied. 

Kristel Binnemans
18
oktober
Online
Getuigenis

Autisme en angst

Vandaag neem ik jullie mee in een sessie over hoe angst mijn leven als persoon met autisme beinvloed. Op mijn 13e kreeg ik na lang zoeken wat anders was met mij de diagnose autisme.  Voor mijn ouders was dit een opluchting. Helaas was de diagnose autisme niet het enige wat de kinder & jeugdpsychiatrie aan mij gaf. Ze gaven mijn een extra 'cadeautje', een trauma aan psychiatrie. Sinds dan is alles anders. Ben ik vaker bang dan anderen.

Vaak zijn personen met autisme angstiger dan de neurotypicals. Van mij is het nog anders, ik heb een effectieve angst stoornis als comorbiditeit op mijn ASS. Vanaf dit moment hadden mijn omgeving en ikzelf de uitdaging om met zowel met mijn angststoornis als mijn autisme (met de aan beide gekoppelde behoeftes) rekening te houden.

Met trial en error, vertrouwen en angst. Durf, moed en teleurstelling gaan ik en mijn netwerk samen op weg. Vandaag geef ik jullie een inkijkje hoe we dit aanpakken. Welke autisme en angst behoeften zijn hetzelfde? Zijn er angst en autisme behoeftes die haaks op elkaar staan? Hoe lossen we het op? Is er hoop? 

Als kleine sneak preview geef ik een antwoord op de laatste vraag: "Ja, er is altijd hoop. En we zijn op dit moment goed op weg (*denken mijn netwerk én ikzelf)."

Dennie Declercq