29
september

Autisme onder de radar

Kortrijk Dakcafé Stadhuis
Getuigenis

Tien jaar geleden, Bart was toen tweeënveertig jaar, werd na een uitputtingsdepressie (of autistische burn-out) bij Bart de diagnose van autisme gesteld. Sindsdien is Bart dagelijks bezig met het analyseren van de verschillen tussen neurotypische en autistische mensen. 
Wie met Bart in contact komt, zal waarschijnlijk niet vermoeden dat hij iemand is met autisme. Schijnbaar gaat hij als een normaal iemand door het leven, maar dat is slechts een façade van aangepast en aangeleerd gedrag.
Onder die façade schuilt het autistisch denken, dat diepdoordringend van invloed is op allerlei facetten van het dagelijks leven.
Aan de hand van talrijke kenmerken en voorbeelden, getuigt Bart over die invloed van autisme op zijn leven. Daarnaast wordt toegelicht hoe hij ermee omgaat (copingstrategieën), en wordt de link gelegd met de diagnostische criteria (de gedragskenmerken) en de neurodiversiteit (het autistisch denken). 
Tijdens en na de getuigenis is er tijd voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Je houdt er best rekening mee dat er op deze locatie geen mogelijkheid is om drank te bestellen.
Gelieve dus je eigen drankje mee te brengen als je tijdens de activiteit graag iets wilt drinken.

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Stad Kortrijk.

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
19u30-22u00
Waar

Dakcafé Stadhuis
Papenstraat 15
8500 Kortrijk
België

Organisator
VVA
Spreker
Bart Boels
Contact
vva@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

12
september
Kessel-Lo Café Tempo
Ontspannende activiteit

Wandeling

Bij een ontspannende activiteit krijg je de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en in een ontspannen sfeer ervaringen uit te wisselen. Je kunt vrijuit en naar wens met andere deelnemers in gesprek gaan en luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden. 

Voor deze wandeling komen we om 19u30 samen voor Café Tempo. De wandeling van 5 km start om 20u en gaat over verharde wegen, zodat dit geen probleem is voor een buggy of rolstoel. Nadien is er de gelegenheid om samen iets te drinken en bij te praten in Café Tempo. 
Aangezien we achteraf willen napraten in Café Tempo, is de aanwezigheid van honden niet aangewezen.
 

 

15
september
Online
Infomoment

Ouders voor inclusie

Al gehoord van ‘Ouders voor Inclusie’ of het ‘Steunpunt voor Inclusie’? Ontdek waarvoor je bij deze organisatie kan komen aankloppen, waarvoor zij staan en waar zij voor jou en je kind een verschil kunnen maken.
Tijdens deze interactieve online sessie geeft Matthias Van Raemdonck (projectmedewerker Steunpunt voor Inclusie) samen met een ouder van Ouders voor Inclusie meer uitleg over de organisatie. Er is tijdens deze sessie ook tijd voorzien voor vragen. 

 

Matthias Van Raemdonck
19
september
Online
Infohuis Autisme

Online Infohuis Autisme

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.
De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. 
 

20
september
Sint-Niklaas Huis van het kind (Site Mozaïek)
Praatavond

Autisme en communicatie

Op een praatavond kunnen allerlei thema’s rond autisme aan bod komen, tenzij er een specifiek thema vermeld wordt. Je krijgt hier de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en jouw ervaringen te delen. Je kunt vrijuit praten, maar ook luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden.
Tijdens deze praatavond praten we over autisme en communicatie. Yves leidt de praatavond in goede banen en begeleidt het gesprek.

Een praatavond is alleen bedoeld voor persoonlijk betrokkenen, niet voor beroepskrachten of studenten.

Yves Broecke