15
februari

De toekomst van mijn kind met autisme

Sint-Niklaas Huis van het kind (Site Mozaïek)
Korte getuigenis met ervaringsuitwisseling

 Je kind heeft autisme. Misschien maak je je zorgen over de toekomst en heb je tal van vragen. Kómt het allemaal wel goed? Moet mijn kind nu naar het bijzonder onderwijs? Waar vind ik de nodige hulp? Kan het autisme van mijn kind nog veranderen of verbeteren?  Zal mijn kind ooit zelfstandig kunnen wonen? Werken? Zal een partnerrelatie mogelijk zijn? Welke ondersteuning zal mijn kind nodig hebben en wie zal die bieden? 

De dochter van Ann kreeg in november 2012 haar diagnose en Ann had toen ook heel veel vragen en was bezorgd. Ook Maarten, die naast ervaringsdeskundige, eveneens ouder is van een kind met autisme. Het feit dat hij zelf ook de diagnose heeft, maakt het voor het kind iets gemakkelijker (of niet?) ...  om te begeleiden. Intussen hebben Ann en Maarten al een massa ervaringen, inzichten en kennis opgedaan. Ze vertellen jullie graag over hun ervaringen. Er is tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.  

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
20u00-22u30
Waar

Huis van het kind (Site Mozaïek)
Kazernestraat 35
9100 Sint-Niklaas
België

Organisator
VVA
Spreker
Ann Vlasschaert
Maarten Genbrugge
Contact
Fatima Van Bauwel
fatimavanbauwel@live.com
0472/950404
Els Roggeman
els.roggeman@telenet.be
0483/734613

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

27
januari
Online
Infohuis Autisme

Online Infohuis Autisme

Inschrijven is verplicht voor deze activiteit

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.
De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. 

Bij jouw bezoek aan een infohuis kun je kiezen voor een individueel gesprek, maar ook deelnemen aan een groepsgesprek. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Na jouw inschrijving krijg je de mogelijkheid om jouw voorkeur door te geven.
Tijdens dit infohuis is er 1 groepsgesprek waaraan je kunt deelnemen. 

Het thema van het groepsgesprek op dit infohuis is: Autisme bij volwassenen

01
februari
Westerlo Palok
Praatavond

Praatcafé autisme

Inschrijven is verplicht!

Op een praatavond kunnen allerlei thema’s rond autisme aan bod komen, tenzij er een specifiek thema vermeld wordt. Je krijgt hier de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en jouw ervaringen te delen. Je kunt vrijuit praten, maar ook luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden. Ingeborg leidt de praatavond in goede banen en begeleidt het gesprek.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus.

Ingeborg Zając
03
februari
Wachtebeke GC Cultuurhuis Safarken
Getuigenis

Autisme in het gezin

Hoe beïnvloedt autisme je denken en doen als ouder, broer of zus, partner? Welk effect heeft het op de relaties binnen je gezin, maar ook met familie, vrienden, buren… Welke mogelijkheden heb je om je gezinsleven toch zo vlot mogelijk te laten verlopen?  

Kirsten is de zus van Karen, een 51-jarige dame met autisme. Dat heeft invloed gehad op de persoon die Kirsten nu is, zowel in haar privéleven als in haar praktijk als psychologe. Haar doorzettingsvermogen straalt af op haar zus Karen en dat is fijn om te merken.

Rebecca heeft een man met autisme en ADHD alsook een 21-jarige zoon met autisme. Hij begon deze zomer te werken. Als kind ging hij naar het buitengewoon onderwijs, gevolgd door Type 9 om uiteindelijk zijn school af te werken binnen het gewone onderwijs. Ze moeten thuis dikwijls puzzelen en oplossingsgericht denken om beter op elkaar te kunnen afstemmen en rekening te houden met ieders behoeften en noden.

Na de getuigenis van Kirsten en Rebecca is ruim tijd voorzien om ervaringen uit te wisselen!

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Rebecca Coppens
Kirsten Van der Schueren
10
februari
Aarschot Den Abricot
Getuigenis

Autisme en omgaan met veranderingen

Hoe kunnen mensen met autisme reageren op veranderingen in hun leven? Welke handvaten zijn er om hen hierbij te helpen? Hoe verloopt het verwerkingsproces? Yasmin (31) heeft een vorm van autisme die werd vastgesteld toen ze 19 jaar oud was. Ze werkt als leerkracht en als PAB-assistente van een meisje met Asperger. Ze geeft inzicht in waarom veranderingen soms zo moeilijk zijn voor mensen met autisme. Ze vertelt over de veranderingen die voor haar moeilijk zijn en waren, op welke manier ze al hulp kreeg en welke impact haar omgeving heeft. In haar verhaal weeft ze ook haar professionele ervaringen. Er is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling. 

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

 

Yasmin