06
oktober

Meer rust in je interieur - VOLZET

Online
Infomoment

Deze activiteit is volzet.
Het is wel nog mogelijk om je in te schrijven op de wachtlijst. Laat jouw gegevens achter op de wachtlijst als we je mogen contacteren indien deze activiteit opnieuw georganiseerd zou worden. 
Je wordt naar de wachtlijst doorverwezen, nadat je het onderstaande inschrijvingsformulier hebt ingevuld.

Een duidelijk huis waar je tot rust kan komen en jezelf kan zijn. Kan je door de inrichting van je huis en door visualiseren het leven gemakkelijker maken voor iemand met autisme? Wat is het effect hiervan op deze persoon? Wat werkt en hoe realiseer je het?
Inge is architect en interieurvormgever bij MiiLD en Sofie is interieurinrichter bij HUS design. Beide zijn ze ervaringsdeskundige mama's van bijzondere kinderen. Ze vertrekken vanuit hun eigen verhaal en koppelen dit aan hun ervaringen en expertise als ontwerper voor mensen met autisme. Ze leggen uit waarom het belangrijk is om thuis echt jezelf te kunnen zijn en hoe je dit met de bijzondere noden van een persoon met autisme kan combineren. Ze geven heel wat theoretisch onderbouwde praktische tips en inzichten waar je zelf mee aan de slag kan in je eigen huis/school/werkplek. Er is ook ruimte voor het uitwisselen van eigen ervaringen en het stellen van vragen.

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
20u00-21u30
Waar
Organisator
VVA
Spreker
Sofie Pauwels
Inge Hens
Contact
vva@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

27
september
Online
Getuigenis

Autisme en angst

Inschrijven is verplicht!

Tijdens deze interactieve online sessie komt Yves vertellen over zijn persoonlijke ervaringen met angst. Het verhaal van Yves is zeker niet theoretisch, maar hij zal ingaan op de echte emoties die bij angst komen kijken en die emoties ook proberen uit te leggen. Verder gaat Yves in op hoe bij hem de angststoornis ontstaan is en welke soms zeer ingrijpende gevolgen deze angst op zijn leven heeft gehad. Hoe hij denkt dat er in zijn situatie werd voorkomen dat hij er helemaal onderdoor is gegaan, hoe hij met zijn angst leerde omgaan, en of de situatie nu verbeterd is of niet. Na de getuigenis van Yves is er ook tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Yves Broecke
28
september
Online
Getuigenis

55-plussers met autisme

Inschrijven is verplicht!

Het is niet omdat kinderen of volwassenen met autisme ouder in leeftijd worden, dat het autisme verdwijnt. Aangezien de diagnose autisme vaker gesteld wordt en onze bevolking vergrijst, zijn er in onze maatschappij ook steeds meer oudere mensen met autisme. Jammer genoeg gaat er naar hen vaak nog veel te weinig aandacht uit. Veerle getuigt over haar ervaringen. Veerle heeft zelf autisme en ook jarenlang ervaring als GON-begeleidster van kinderen en jongeren met autisme. Ze vertelt hoe het autisme bij zichzelf evolueerde naarmate zij zelf ouder werd, hoe zij dit ervaren heeft op haar werk en naar pensioen toe. Het thema ligt Veerle nauw aan het hart, mede door de confrontatie met alle problemen die haar bejaarde vader met autisme ondervond in woonzorgcentra en ziekenhuizen, vaak door onwetendheid van het personeel. Na de getuigenis van Veerle is er tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling. Christine leidt de online sessie in en begeleidt het gesprek.

Veerle Van Berckelaer
Christine Delbar
30
september
Brasschaat Zaal Emino
Infomoment

Autisme en eetproblemen

Inschrijven is verplicht!

Wat is de relatie tussen autisme en eetproblemen? Hoe kun je die problemen voorkomen en hoe ga je ermee om? Hoe breng je variatie in de voeding? Kris De Groot werkt als auticoach en is persoonlijk betrokken bij autisme als ouder en partner. Na de lezing van Kris is er tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Kris De Groot
30
september
Waregem CC De Schakel (rode zaal)
Getuigenis

Diagnose op volwassen leeftijd

Inschrijven is verplicht!

Steeds vaker wordt bij volwassenen de diagnose van autisme gesteld. Toen zij kind waren, werd er niet aan autisme gedacht, en hun autisme is lang onopgemerkt gebleven doordat zij gaandeweg leerden om hun moeilijkheden te compenseren met hun gedrag. Daardoor blijven hun moeilijkheden voor de buitenwereld onzichtbaar, terwijl zij zelf iedere dag opnieuw veel moeite moeten doen om te functioneren in onze maatschappij. Soms wordt de diagnose ook pas na een lange zoektocht gesteld. Die diagnose is dan vaak het ontbrekende puzzelstukje dat veel dingen die mislopen verklaart. De spreker voor deze avond is Bart Boels. Na heel veel moeilijke jaren met allerlei psychische, fysische en relationele problemen belandde Bart acht jaar geleden in een zware uitputtingsdepressie. Dit was uiteindelijk de aanleiding voor een onderliggende diagnose van autisme. Sindsdien heeft Bart zich erg verdiept in het thema autisme en dankzij deze inzichten heeft Bart geleerd om er op een andere manier mee om te gaan. Bart vertelt zijn verhaal, met veel ruimte voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Bart Boels