06
oktober

Meer rust in je interieur - VOLZET

Online
Infomoment

Deze activiteit is volzet.
Het is wel nog mogelijk om je in te schrijven op de wachtlijst. Laat jouw gegevens achter op de wachtlijst als we je mogen contacteren indien deze activiteit opnieuw georganiseerd zou worden. 
Je wordt naar de wachtlijst doorverwezen, nadat je het onderstaande inschrijvingsformulier hebt ingevuld.

Een duidelijk huis waar je tot rust kan komen en jezelf kan zijn. Kan je door de inrichting van je huis en door visualiseren het leven gemakkelijker maken voor iemand met autisme? Wat is het effect hiervan op deze persoon? Wat werkt en hoe realiseer je het?
Inge is architect en interieurvormgever bij MiiLD en Sofie is interieurinrichter bij HUS design. Beide zijn ze ervaringsdeskundige mama's van bijzondere kinderen. Ze vertrekken vanuit hun eigen verhaal en koppelen dit aan hun ervaringen en expertise als ontwerper voor mensen met autisme. Ze leggen uit waarom het belangrijk is om thuis echt jezelf te kunnen zijn en hoe je dit met de bijzondere noden van een persoon met autisme kan combineren. Ze geven heel wat theoretisch onderbouwde praktische tips en inzichten waar je zelf mee aan de slag kan in je eigen huis/school/werkplek. Er is ook ruimte voor het uitwisselen van eigen ervaringen en het stellen van vragen.

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
20u00-21u30
Waar
Organisator
VVA
Spreker
Sofie Pauwels
Inge Hens
Contact
vva@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

20
oktober
Oudsbergen Buurthuis Ellikom
Getuigenis

Gepland recupereren - GEANNULEERD

Door omstandigheden is deze activiteit geannuleerd.

Soms weet je op voorhand dat je op een bepaald moment of na een specifieke activiteit waarschijnlijk helemaal overprikkeld zal zijn. Dat je dan alleen maar nood zal hebben aan rust, in de zetel hangen of onder een dekentje kruipen. Kun je dit dan niet gewoon inplannen? Hoe en wanneer plan je ontstressen en ontprikkelen in? Kun je dit altijd op voorhand voorzien? En wat doe je daar dan aan? Laure vertelt over haar ervaringen. Net als zovele andere mensen met autisme is Laure zeer gevoelig voor prikkels. Sinds haar diagnose in 2012, op haar 26ste, en een zware burn-out twee jaar later, waarvan ze nog steeds herstelt, is haar leven een continue zoektocht geworden naar haar authentieke zelf en een manier van leven waarin ze zich goed voelt en die bovenal haalbaar is. Met vallen en opstaan leert ze daarbij omgaan met de dagelijkse stortvloed van prikkels en de drukte in haar hoofd. Na de getuigenis van Laure is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Laure Van Mechelen
26
oktober
Online
Korte getuigenis met ervaringsuitwisseling

55-plussers met autisme

Inschrijven is verplicht!

Het is niet omdat kinderen of volwassenen met autisme ouder in leeftijd worden, dat het autisme verdwijnt. Aangezien de diagnose autisme vaker gesteld wordt en onze bevolking vergrijst, zijn er in onze maatschappij ook steeds meer oudere mensen met autisme. Jammer genoeg gaat er naar hen vaak nog veel te weinig aandacht uit en krijgen zij soms weinig begrip van anderen. Tijdens zijn getuigenis wil Jo graag vertellen over zijn ervaringen van vroeger tot nu, alsook over zijn toekomstperspectief, waarbij rekening gehouden wordt met zijn wensen met betrekking tot ouder worden met autisme. Na de korte getuigenis van Jo is er veel tijd voorzien om in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen. Christine begeleidt het gesprek.

Jo
Christine Delbar
27
oktober
Westende Gemeenteschool De Duinpieper
Getuigenis

Autisme en burn-out

Inschrijven is verplicht!

In je leven maak je vaak stressvolle periodes mee. Daar is niets mis mee, maar als die stress aanhoudt en je draagkracht overschrijdt, raak je overbelast en uitgeput. Even rusten helpt niet meer, je bent helemaal opgebrand. Regelmatig komt dit voor in de werksituatie door te veel stress op het werk, men spreekt dan van een burn-out. Bij mensen met autisme is het vaak ook zo dat gewoon leven al heel vermoeiend is en dat voldoen aan alle verwachtingen in onze maatschappij voor veel overbelasting zorgt. Hun energie kan al helemaal uitgeput raken door alle inspanningen om te functioneren in het dagelijks leven. 
Marjolein getuigt over haar ervaringen. Marjolein is 41 en heeft heel recent de diagnose autisme gekregen. Ze is mama van twee tieners met autisme en heeft jarenlang gevochten om een autistische burn-out te boven te komen. Nu ze er weer staat, deelt ze graag haar ervaringen, met veel ruimte voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Marjolein D'haenen
28
oktober
Gent VVA
Infohuis Autisme

Infohuis Autisme Gent

Inschrijven is verplicht voor deze activiteit

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.
De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. 

Bij jouw bezoek aan een infohuis kun je kiezen voor een individueel gesprek, maar ook deelnemen aan een groepsgesprek. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Na jouw inschrijving krijg je de mogelijkheid om jouw voorkeur door te geven.
Tijdens dit infohuis is er 1 groepsgesprek waaraan je kunt deelnemen:

  • groepsgesprek 1 (start om 11u00): autisme en wonen: zelfstandig, woonvoorziening, ...


Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.