22
mei

Minicursus: Autisme en gamen - sessie 3

Online
Vorming

We kijken kritisch naar de mogelijke impact van gamen op mensen met autisme. Zijn mensen met autisme vatbaarder voor gameverslaving? Geeft gamen een hoger risico op sociaal isolement of is het voor sommigen met autisme net de toegang tot sociaal contact? Is gamen geschikt als leermiddel of als ontspanning?   

Miriam kreeg in 2011 op 31-jarige leeftijd de diagnose Asperger. Asperger is een autismespectrumstoornis. Door middel van zelfstudie en professionele begeleiding leerde ze wat autisme kan zijn en kreeg ze inzicht in hoe een autistisch brein functioneert, en hoe het niét functioneert. Sinds 2014 geeft zij lezingen en vormingen over autisme in heel Vlaanderen. Zij specialiseerde zich verder in autisme en behaalde de professionele bachelor 'Autismespectrumstoornissen' aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen. Miriam is de auteur van 'Autisme glASShelder uitgelegd' (Garant, 2017).

Siebert is ervaringsdeskundige op het vlak van gameverslaving en student ervaringswerker. Hij heeft zelf autisme en is al meer dan 2 jaar begeleider bij Jonass, de jongerenvereniging voor mensen met autisme.

Overzicht van de sessies

Sessie 1 - maandag 24/4/2023
Kennismaking.
Wanneer spreken we van een verslaving? 

Sessie 2 - maandag 8/5/2023
Inzicht in games is nodig om te komen tot goede afspraken met je kind/jongere/partner.
Heeft gamen ook positieve kanten?  

Sessie 3 - maandag 22/5/2023 
Hoe kun je helpen als er geen sprake is van een verslaving?
Welke stappen zet je naar hulp in geval van verslaving?

Bij elke sessie van deze cursus is tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
20u00-21u30
Waar
Organisator
VVA
Spreker
Miriam Perrone
Siebert Eyben
Contact
Ann@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

30
maart
Online
Infohuis Autisme

Online Infohuis Autisme

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.
De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. 
 

Deze cursus is volzet. Je kunt nog inschrijven voor de wachtlijst. Je wordt dan op de hoogte gebracht mocht er een plaats vrij komen.

Jijzelf, je zoon, dochter, partner, kleinkind, ... kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wilt graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, vragen delen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus 'Omgaan met autisme' iets voor jou!
Aan de hand van uit het leven gegrepen voorbeelden geven we je meer inzicht in het autistisch waarnemen, denken, voelen en gedrag. We hebben het over omgaan met prikkels, communicatie, omgaan met stress,… Er is ook ruimte voor concrete vragen van elke deelnemer, waarbij we onze ervaring bundelen om naar antwoorden te zoeken.

Deze basiscursus is bedoeld voor persoonlijk betrokkenen en personen met autisme. 
De cursus bestaat uit 6 online sessies en wordt begeleid door een duo ervaringsdeskundigen.

Inge Vermaercke
Kim

Deze cursus is volzet. Je kunt nog inschrijven voor de wachtlijst. Je wordt dan op de hoogte gebracht mocht er een plaats vrij komen.

Autisme heeft bij meisjes vaak een andere uitingsvorm dan bij jongens. Autisme wordt daardoor vaak niet opgemerkt bij meisjes. Nochtans zijn er veel meisjes en vrouwen met autisme. De zoektocht naar de juiste benaming voor wat zij zelf voelen en merken, en de juiste benadering van hun valkuilen lijkt vaak heel moeilijk.  

Tijdens de sessies van deze minicursus willen we graag stilstaan bij de andere uitingsvorm van autisme bij meisjes, bekijken we de risico’s die verbonden zijn aan de (late) diagnose autisme bij meisjes en willen we ook tips en tricks meegeven voor dagelijkse hindernissen die meisjes met autisme ervaren. 

Vanuit de eigen ervaringen van Joke als mama van kinderen met autisme (meisje en jongen) en haar professionele kennis als auticoach, alsook vanuit de persoonlijke ervaring van Laura als jongvolwassen dame met een late diagnose ASS wordt de theorie tot leven gebracht. Er wordt ruimte gemaakt om je eigen verhaal te vertellen en vragen te stellen. 
 

Overzicht van de sessies

Sessie 1 - dinsdag 18/4/2023
Kennismaking.
Hoe uit autisme zich bij meisjes? 
Onderdiagnose van autisme bij meisjes.

Sessie 2 - dinsdag 2/5/2023
Risico's verbonden aan de (late) diagnose van autisme bij meisjes. 

Sessie 3 - dinsdag 16/5/2023 
Tips en tricks voor dagelijkse hindernissen voor meisjes met autisme.
 

Joke Vanhauwaert
Laura Maas
20
april
Online
Getuigenis

Een zoektocht in onderwijs

Roos en haar mama Annemie getuigen over hun ervaringen in de zoektocht wat betreft onderwijs. 
Roos is 18 jaar en heeft samen met haar ouders en hun netwerk een weg afgelegd binnen onderwijs. Ze vertellen over wat werkte en ook wat niet werkte. Over hoe onderwijs niet hetzelfde hoeft te zijn als naar school gaan en over de balans tussen leren en leven. 
Na de getuigenis van Roos en Annemie is er uitgebreid tijd voor gesprek en vragen. Het is tijdens de ervaringsuitwisseling niet verplicht om mee te praten of jouw ervaringen te delen.

Roos Philips
Annemie Steeman