22
maart

Ouder van een kind met autisme

Online
Praatgroep

Op een praatavond kunnen allerlei thema’s rond autisme aan bod komen, tenzij er een specifiek thema vermeld wordt. Je krijgt hier de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en jouw ervaringen te delen. Je kunt vrijuit praten, maar ook luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden.
Tijdens deze avond praten we over ouder zijn van een kind met autisme. Ouder zijn van een kind met autisme is niet altijd gemakkelijk en kan wel wat uitdagingen met zich brengen. Hoe ga je er als ouder mee om als jouw kind de diagnose autisme krijgt, hoe ga je verder, wat kan helpen in het dagelijks leven, hoe kun je de nodige ondersteuning zoeken? En hoe zorg je ervoor dat je als ouder bij de opvoeding van je kind met autisme voldoende energie voor jezelf overhoudt?
Daniel en Griet leiden de praatavond in goede banen en begeleiden het gesprek.

Een praatavond is alleen bedoeld voor persoonlijk betrokkenen, niet voor beroepskrachten of studenten.

 

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
19u30-21u00
Waar
Organisator
VVA
Spreker
Daniel Van Waeyenberg
Griet Goossens
Contact
vva@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

29
maart
Online
Praatgroep

55-plussers met autisme

Het is niet omdat kinderen of volwassenen met autisme ouder in leeftijd worden, dat het autisme verdwijnt. Aangezien de diagnose autisme vaker gesteld wordt en onze bevolking vergrijst, zijn er in onze maatschappij ook steeds meer oudere mensen met autisme. Jammer genoeg gaat er naar hen vaak nog veel te weinig aandacht uit. Christine leidt de avond in en begeleidt het gesprek samen met Veerle.

Tijdens een online praatgroep krijg je de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en jouw ervaringen te delen. Je kunt hier vrijuit praten, maar ook luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden.

Een praatgroep is alleen bedoeld voor persoonlijk betrokkenen, niet voor beroepskrachten of studenten.

 

 

Christine Delbar
Veerle Van Berckelaer
30
maart
Online
Infohuis Autisme

Online Infohuis Autisme

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.
De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. 
 

17
april
Mechelen BlinkHuis Mechelen
Getuigenis
Infomoment

Wat is autisme?

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van autisme op iemands ontwikkeling? Welke invloed kan autisme hebben op ouders en op anderen? Hoe kunnen mensen met autisme ondersteund worden? Als ervaringsdeskundige beroepskrachten weten Stinne en Natalie dit thema boeiend en verhelderend toe te lichten. 
Tijdens deze infosessie brengen zij een kader, aangevuld met eigen ervaringen en veel tijd voor vragen en ervaringsuitwisseling. Het is tijdens de ervaringsuitwisseling niet verplicht om mee te praten of jouw ervaringen te delen.

 

Stinne Schaerlaecken
Natalie Deviaene

Deze cursus is volzet. Je kunt nog inschrijven voor de wachtlijst. Je wordt dan op de hoogte gebracht mocht er een plaats vrij komen.

Jijzelf, je zoon, dochter, partner, kleinkind, ... kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wilt graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, vragen delen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus 'Omgaan met autisme' iets voor jou!
Aan de hand van uit het leven gegrepen voorbeelden geven we je meer inzicht in het autistisch waarnemen, denken, voelen en gedrag. We hebben het over omgaan met prikkels, communicatie, omgaan met stress,… Er is ook ruimte voor concrete vragen van elke deelnemer, waarbij we onze ervaring bundelen om naar antwoorden te zoeken.

Deze basiscursus is bedoeld voor persoonlijk betrokkenen en personen met autisme. 
De cursus bestaat uit 6 online sessies en wordt begeleid door een duo ervaringsdeskundigen.

Inge Vermaercke
Kim