03
februari

Ouder worden met autisme

Online
Praatavond

Inschrijven is verplicht!

Tijdens een online praatavond krijg je de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en jouw ervaringen te delen. Je kunt hier vrijuit praten, maar ook luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden. We praten over ouder worden met autisme. Het is niet omdat kinderen of volwassenen met autisme ouder in leeftijd worden, dat het autisme verdwijnt. Aangezien de diagnose autisme vaker gesteld wordt en onze bevolking vergrijst, zijn er in onze maatschappij ook steeds meer oudere mensen met autisme. Jammer genoeg gaat er naar hen vaak nog veel te weinig aandacht uit. Christine leidt de avond in en begeleidt het gesprek.

FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
20u00-21u30
Waar
Organisator
VVA
Spreker
Christine Delbar
Contact
VVA
vva@autismevlaanderen.be
078/152 252 (autismetelefoon)

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

25
januari

Inschrijven is verplicht!

Januari 2020. In zijn hoofd had Joris al een mooi overzicht van hoe zijn jaar eruit zou zien: de focus heel hard leggen op het werk, in juni een fietsreis door Engeland maken en de plannen om een appartement te kopen effectief vorm doen krijgen. 13 maart 2020: Joris verlaat als laatste zijn werk. Dat wordt voltijds thuis werken voor een aantal weken. Maar uiteindelijk zou dit een veel langere periode worden. Joris is 35 jaar, werkt bij de Vlaamse belastingdienst, speelt piano en wandelt en fietst graag. Hij is mede Pass-verantwoordelijke (Mortsel), sprak al vaker voor VVA en schreef ook enkele artikels in verband met autisme. In zijn getuigenis spoelt Joris graag de film terug naar het begin van een bizar en onvoorspelbaar 2020. Een jaar van dromen, onzekerheden, angsten, nieuwe wendingen, nieuwe ontdekkingen, flexibiliteit en veranderingen. En hoe in dit alles een nieuw evenwicht en nieuwe prioriteiten te vinden.

Joris De Fraeye
04
februari

Door de huidige situatie met het coronavirus kunnen in februari jammer genoeg nog geen live activiteiten georganiseerd worden. Daarom wordt deze activiteit omgezet naar een online alternatief

Inschrijven is verplicht

Je kind heeft autisme. Misschien maak je je zorgen over de toekomst en heb je tal van vragen. Kan het autisme van mijn kind nog veranderen of verbeteren? Waar zal mijn kind later wonen? Zal betaald werk mogelijk zijn voor mijn kind? Zal een partnerrelatie mogelijk zijn? Welke ondersteuning zal mijn kind nodig hebben en wie zal die bieden? Als ouder van 2 pubers met autisme vertelt Hannelore over haar ervaringen. Haar kinderen hebben al een hele weg afgelegd, elk op hun eigen manier. Met haar verhaal wil Hannelore vooral aantonen hoe belangrijk het kan zijn om maatschappelijke verwachtingen los te laten en externe druk weg te nemen. Bovendien heeft zij ook ervaren dat interne motivatie van groot belang is, net als een traject waar de jongere zelf achterstaat. Na de getuigenis van Hannelore is er veel tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

 

Hannelore Dieleman
08
februari
Online
Infomoment

Structuur aanbrengen

Inschrijven is verplicht

Structuur? Meer dan enkel picto’s? En hoe zou je dat kunnen aanpakken? Het aanbrengen van structuur kan zorgen voor meer duidelijkheid en voorspelbaarheid, en daardoor ook voor meer veiligheid en rust. Tijdens deze activiteit vertelt Ellen niet alleen over structuur door visuele ondersteuning, maar ook over structuur in taal, routines, ... Ze koppelt de theorie aan tal van voorbeelden met de mogelijkheid tot interactie. Ellen Van den Broeck is orthopedagoge met professionele ervaring met personen met autisme, inclusief jeugdwerk en persoonlijke betrokkenheid.

Ellen Van den Broeck
11
februari
Sint-Niklaas Huis van het kind (Site Mozaïek)
Praatavond

Praatcafé autisme - GEANNULEERD

Door de huidige situatie met het coronavirus kunnen in februari jammer genoeg nog geen live activiteiten georganiseerd worden. Daarom is deze activiteit geannuleerd

Op een praatavond kunnen allerlei thema’s rond autisme aan bod komen, tenzij er een specifiek thema vermeld wordt. Je krijgt hier de gelegenheid om bondgenoten te ontmoeten en jouw ervaringen te delen. Tijdens een praatavond kun je vrijuit praten, maar ook luisteren naar verhalen van anderen die jou steun en herkenning kunnen bieden. Els zal de praatavond mee begeleiden.

Els De Bruycker