16
mei

Stress en veerkracht

Wachtebeke GC Cultuurhuis Safarken
Getuigenis
Infoavond

Mensen met autisme hebben vaker last van stress. Vanwaar komt deze stress en hoe kunnen we ermee omgaan? Met de nodige veerkracht blijf je ook bij stress, verandering en tegenslag in balans. Natalie Deviaene is mama van 4 jongens (tussen 14 en 19 jaar) met verschillende diagnoses (autisme, adhd, ...). Ze werkte 11 jaar bij VVA en is mede-oprichter van BlinkOut (iedereen straalt vanbinnen). Omgaan met stress en veerkracht versterken, is voor Natalie een belangrijk thema. Sabine is een vrouw die na jaren therapie en gezondheidsproblemen uiteindelijk een diagnose autisme kreeg. Dankzij deze diagnose werd ook duidelijk waarom zij op professioneel en sociaal vlak problemen ervaarde. Vooral door stress te beperken en een beter inzicht te krijgen in wat bij haar stress veroorzaakt, kan zij nu beter functioneren. Tijdens deze avond krijgen we meer inzicht in onze stresscurve, aan de hand van concrete voorbeelden. Samen komen we tot mogelijke tips om de veerkracht te versterken, specifiek voor personen met een psychische kwetsbaarheid of onzichtbare drempels zoals autisme. Er is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

 

FacebookTwitter
Wanneer
19u30-22u00
Waar

GC Cultuurhuis Safarken
Dr. Jules Persynplein 6
9185 Wachtebeke
België

Spreker
Natalie Deviaene
Sabine
Contact
Rebecca Coppens
vvawachtebeke@hotmail.com

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

23
mei
Lier Dienstencentrum Rosmolen
Getuigenis
Infoavond

Omgaan met prikkels

De zintuigen van mensen met autisme raken sneller overprikkeld. De zintuigen even tot rust kunnen brengen is dan ook geen overbodige luxe. Stinne legt uit hoe dit komt en verkent manieren om hiermee om te gaan. Meditatie, mindfulness, snoezelen, sporten, ... Wat is het en hoe kan dit ons helpen? Evelien getuigt over haar ervaringen. Evelien is een 39-jarige vrouw, zij kreeg in 2018 zelf de diagnose autisme en ADD. Ze behaalde een bachelordiploma sociaal werk en werkt als maatschappelijk assistent. Evelien is getrouwd en heeft een hoogbegaafde zoon met autisme en ADHD. Er is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Stinne Schaerlaecken
Evelien
06
juni
Waregem CC De Schakel (zaal Mustang)
Getuigenis
Infoavond

Goed in je vel in groep

Veel mensen met autisme hebben een grote nood aan begrip, erkenning en motivatie. Deze behoefte heeft vaak een impact op hun kwetsbaarheid. Hoe kunnen we hen vaardigheden aanbrengen in het omgaan met sociaal lastige situaties zoals pesten, groepsdruk, agressie, grenzen aangeven... Hoe kunnen we hun zelfvertrouwen helpen opbouwen en verstevigen? Ilse heeft als mama van een zoontje met autisme lang gezocht naar een manier om hem beter te begrijpen. Zij volgde met succes het postgraduaat Autisme aan de Arteveldehogeschool. Het inzicht dat ze daar kreeg over alle facetten van autisme heeft tot een grote verbetering van de levenskwaliteit in het gezin gezorgd. Omdat ze in haar persoonlijk leven heeft gemerkt dat deze aanpak echt werkt, heeft ze zelf een ondersteuningsdienst (Wō, Omgaan met autisme) opgericht om mee te werken aan een beter begrip van autisme. Lien getuigt over haar ervaringen, over welke rol zelfvertrouwen kan spelen in sociaal lastige situaties (zoals grenzen aangeven bij ongewenst gedrag), maar zeker ook in het dagelijks leven. Zij heeft autisme, is 43 jaar, gehuwd en mama van drie kinderen (zonder autisme). Ze vertelt over haar vallen en opstaan. In 2011 verloor ze na een burn-out niet enkel als leerkracht maar vooral als individu vaste grond onder haar voeten. Na haar diagnose in 2014 begon ze een zoektocht naar authenticiteit. In 2017 behaalde ze het getuigschrift postgraduaat autisme aan de Arteveldehogeschool in samenwerking met Autisme Centraal. Er is tijdens deze avond ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Ilse Van den Eede
Lien
07
juni
Schoten Cogelshof
Infohuis Autisme

Infohuis Autisme • Antwerpen

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme.

In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme vrijblijvend langslopen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene. De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. Je kan ter plekke ook interessante literatuur inkijken, een infopakket meenemen…

13
juni
Gent BlinkHuis
Getuigenis

Omgaan met prikkels

De zintuigen van mensen met autisme werken anders. Els is een vrouw met autisme. Zij vertelt hoe zij een wereld vol prikkels ervaart en welke mogelijkheden er zijn om met overprikkeling om te gaan. Nils is een man met autisme. Hij is geluidstechnieker en geluidskunstenaar en zal vertellen hoe hij omgaat met geluidsprikkels en hoe hij zijn prikkelgevoeligheid aanwendt als sterkte. Er is ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Els De Bruycker
Nils