09
oktober

Zorg dragen voor jezelf

Oudsbergen t Heem Meeuwen
Getuigenis

Wegens omstandigheden kan spreker Elke Vandueren niet aanwezig zijn.

Zorg dragen voor jezelf is niet altijd even makkelijk. Hoe doe je dit als persoon met autisme? Wat heb je nodig en welke keuzes moet je hiervoor maken? Inge vertelt graag over zelfzorg binnen de werksituatie, tijdens haar vrije tijd, bij sociale contacten, in moeilijke periodes en tijdens speciale gelegenheden zoals reizen en familiefeesten. In de loop der jaren heeft zij veel tips gekregen en kleine trucjes geleerd die haar helpen bij het beter zorgen voor zichzelf. Misschien kunnen deze tips ook anderen helpen. Na de getuigenis is tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën.

FacebookTwitter
Wanneer
20u00-22u30
Waar

t Heem Meeuwen
Kloosterstraat 5
3670 Oudsbergen
België

Organisator
VVA
Spreker
Inge
Contact
Ria Essers
0485/028838 (na 17u)
essers.ria@gmail.com

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

10
december
Voortkapel-Westerlo Palok
Getuigenis
Infoavond

Autisme en emoties

Dat mensen met autisme geen emoties hebben is een hardnekkig vooroordeel en duidelijk misverstand. Mensen met autisme hebben dezelfde emoties als mensen zonder autisme. Alleen de beleving en vooral het uitdrukken van die emoties verschillen. Het herkennen van en omgaan met emoties van anderen is het tweede luik van het verhaal van vanavond. Veerle legt uit hoe mensen met autisme omgaan met emoties en vertelt ook over haar eigen ervaringen en die van haar zoon. In 2004 kreeg de zoon van Veerle de diagnose van autisme, hij was toen 6,5 jaar. In 2016 kreeg Veerle zelf ook deze diagnose. Veerle werkt in een residentiële voorziening voor volwassenen met autisme en een randnormale begaafdheid of een licht verstandelijke beperking. Als zelfstandige in bijberoep is zij auticoach voor kinderen. Na de inleiding van Veerle is er ruim tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Veerle Adams
12
december
Gent Vlaamse Vereniging Autisme
Infohuis Autisme

Infohuis Autisme • Gent

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme.

In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme vrijblijvend langslopen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene. De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. Je kan ter plekke ook interessante literatuur inkijken, een infopakket meenemen…

12
december
Brugge ZoWe Vormingscentrum
Vorming

Basiscursus • Brugge • sessie 5

Jijzelf, je zoon, dochter, partner, kleinkind … kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wil graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, oplossingen vinden voor de vragen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus 'Omgaan met autisme' iets voor jou! Na een inleiding over autistisch denken en de gevolgen daarvan op de ontwikkeling van iemand met autisme en zijn/haar omgeving (ouders, broers en zussen, partner, familie …) gaat de groep aan de slag. Vertrekkend van de concrete vragen van elke deelnemer worden mogelijke oorzaken van bepaald gedrag en moeilijke situaties besproken en naar antwoorden gezocht. Tijdens één van de sessies wordt een inleefsessie ingepland. Je kan voor deze sessie ook jouw eigen sociaal netwerk (grootouders, buren, oppas, leerkracht …) uitnodigen.

De basiscursus ‘Omgaan met autisme’ is bedoeld voor ouders, personen met autisme, broers en zussen, grootouders, partners, familieleden, vrienden en max. 2 betrokken beroepskrachten.

Elke cursus bestaat uit 6 sessies en wordt begeleid door een duo ervaringsdeskundigen.

Nathalie Boussauw
03
februari
Hasselt CC Hasselt
Vorming

Basiscursus • Hasselt • sessie 6

Jijzelf, je zoon, dochter, partner, kleinkind … kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wil graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, oplossingen vinden voor de vragen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus 'Omgaan met autisme' iets voor jou! Na een inleiding over autistisch denken en de gevolgen daarvan op de ontwikkeling van iemand met autisme en zijn/haar omgeving (ouders, broers en zussen, partner, familie …) gaat de groep aan de slag. Vertrekkend van de concrete vragen van elke deelnemer worden mogelijke oorzaken van bepaald gedrag en moeilijke situaties besproken en naar antwoorden gezocht. Tijdens één van de sessies wordt een inleefsessie ingepland. Je kan voor deze sessie ook jouw eigen sociaal netwerk (grootouders, buren, oppas, leerkracht …) uitnodigen.

De basiscursus ‘Omgaan met autisme’ is bedoeld voor ouders, personen met autisme, broers en zussen, grootouders, partners, familieleden, vrienden en max. 2 betrokken beroepskrachten.

Elke cursus bestaat uit 6 sessies en wordt begeleid door een duo ervaringsdeskundigen.

Anke Weltjens