Inspiratie voor moeilijke momenten

Iedereen heeft het weleens moeilijk, of je nu autisme hebt of niet. Maar als je autisme hebt, weet je soms niet goed wat je dan kan doen. Hoe kan je kalmeren als je in paniek bent? Hoe kan je je verdriet verzachten? Hoe kan je rustig worden als je boos bent? Alle gevoelens zijn oké. Gevoelens zijn er om gevoeld te worden. Maar het is wel handig als je weet hoe je ermee kan omgaan. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je boosheid uitloopt tot een woedeaanval.

Er zijn oneindig veel strategieën om moeilijke momenten wat minder zwaar te maken. (Wie hierover meer wil weten, kan googlen naar 'coping strategies'.) Het probleem is dat je die strategieën moet kunnen toepassen op het moment dat je ze nodig hebt. Als je het moeilijk hebt, is het niet eenvoudig om de juiste strategie te bedenken én te gebruiken. Daarvoor is er gelukkig een oplossing. Die kregen we van een van onze vrijwilligers, een jonge vrouw met autisme.

Ze stuurde ons foto's van een notitieboekje. Daarin noteert ze allerlei dingen die haar kunnen helpen op moeilijke momenten.

Wil jij ook zo een boekje maken?

Kies een notitieboekje dat je mooi vindt.
Een klein boekje is handig om overal mee naartoe te nemen.

Wat kan je tegen jezelf zeggen als je in paniek bent?

Weet je het zelf niet? Denk dan aan wat anderen tegen jou zeggen als ze jou willen kalmeren.

Welke citaten vind jij inspirerend?

Denk aan woorden van mensen die je persoonlijk kent of woorden van bekende mensen.

Op het internet vind je inspiratie met de woorden 'quotes' en een thema naar keuze. Bijvoorbeeld 'quotes + hard times'. (Je kan natuurlijk ook zoeken in het Nederlands.)

Kalmeren met je reukzin

 

 

Noteer wat jou rustig kan maken.

Denk aan je verschillende zintuigen: zicht, gehoor, reuk, smaak en tast.
Hoe kan je deze gebruiken om kalmer te worden?

 

Kalmeren met je tastzin

Kalmeren met je gehoor

Kalmeren met je zicht

Kalmeren met je smaak

Voorbeelden van activiteiten die je kan doen

 

Ben je creatief? Dan wil je misschien je boekje wat versieren met tekeningen of collages. Maar dat hoeft helemaal niet. Doe met je boekje wat je zelf wil. 

 

Vergeet vooral niet om erin te kijken als je het nodig hebt!

 

Veel plezier ermee!

 

FacebookTwitterShare