Welzijn

Activiteiten over dit thema

29
september
Gent VVA
Infohuis Autisme

Infohuis Autisme Gent

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.
De bondgenoten van het Infohuis Autisme kunnen jou een antwoord geven op concrete praktische vragen, luisteren naar jouw verhaal en tips geven vanuit hun eigen ervaring. 

Bij jouw bezoek aan een infohuis kun je kiezen voor een individueel gesprek, maar ook deelnemen aan een groepsgesprek, of je kan terecht in het praatcafé. Ook een combinatie is mogelijk.

Tijdens dit infohuis is er een groepsgesprek waaraan je kunt deelnemen (11u-12u). Het thema voor dit groepsgesprek wordt ter plaatse bepaald, samen met de deelnemers.

 

29
september
Kortrijk Dakcafé Stadhuis
Getuigenis

Autisme onder de radar

Tien jaar geleden, Bart was toen tweeënveertig jaar, werd na een uitputtingsdepressie (of autistische burn-out) bij Bart de diagnose van autisme gesteld. Sindsdien is Bart dagelijks bezig met het analyseren van de verschillen tussen neurotypische en autistische mensen. 
Wie met Bart in contact komt, zal waarschijnlijk niet vermoeden dat hij iemand is met autisme. Schijnbaar gaat hij als een normaal iemand door het leven, maar dat is slechts een façade van aangepast en aangeleerd gedrag.
Onder die façade schuilt het autistisch denken, dat diepdoordringend van invloed is op allerlei facetten van het dagelijks leven.
Aan de hand van talrijke kenmerken en voorbeelden, getuigt Bart over die invloed van autisme op zijn leven. Daarnaast wordt toegelicht hoe hij ermee omgaat (copingstrategieën), en wordt de link gelegd met de diagnostische criteria (de gedragskenmerken) en de neurodiversiteit (het autistisch denken). 
Tijdens en na de getuigenis is er tijd voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Je houdt er best rekening mee dat er op deze locatie geen mogelijkheid is om drank te bestellen.
Gelieve dus je eigen drankje mee te brengen als je tijdens de activiteit graag iets wilt drinken.

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Stad Kortrijk.

Bart Boels