Gezin

Activiteiten over dit thema

05
maart
Herentals Buurthuis Diependaal
Vorming

Basiscursus • Herentals • sessie 1

Jijzelf, je zoon, dochter, partner, kleinkind, ... kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wilt graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, oplossingen vinden voor de vragen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus 'Omgaan met autisme' iets voor jou! Na een inleiding over autistisch denken en de gevolgen daarvan op de ontwikkeling van iemand met autisme en zijn/haar omgeving (ouders, broers en zussen, partner, familie...) gaat de groep aan de slag. Vertrekkend van de concrete vragen van elke deelnemer worden mogelijke oorzaken van bepaald gedrag en moeilijke situaties besproken en naar antwoorden gezocht. Tijdens een van de sessies wordt een inleefsessie ingepland. Je kan voor deze sessie ook jouw eigen sociaal netwerk (grootouders, buren, oppas, leerkracht...) uitnodigen.

De basiscursus 'Omgaan met autisme' is bedoeld voor ouders, personen met autisme, broers en zussen, grootouders, partners, familieleden, vrienden en max. 2 betrokken beroepskrachten.

Elke cursus bestaat uit 6 sessies en wordt begeleid door een duo ervaringsdeskundigen.

Kristel Binnemans
05
maart
Brasschaat Zaal Emino
Getuigenis

Autisme in het gezin

Wat betekent het als autisme de rode draad is doorheen je leven en dus ook je gezinsleven? Welke invloed heeft dit op relaties binnen je gezin, je familie, je vrienden, je buren, je collega’s, de school van je kinderen, ouders van vriendjes en klasgenoten van je kinderen, …? Welke hulpmiddelen kunnen een meerwaarde zijn? Hoe kun je in jouw omgeving begrip rond autisme creëren? Bart en An hebben een zoon van 9 en een dochter van 7 jaar oud. Alle vier zijn zij mensen bij wie er uiterlijk geen beperking aanwezig lijkt te zijn tot … er te veel externe prikkels zijn of de druk te hoog wordt. In 2014 kreeg An de diagnose autisme en OCD. Het was voor haar een opluchting om eindelijk wat tools in handen te krijgen om om te gaan met de complexe wereld waarin wij leven. In de jaren die daarop volgden, kregen ook de kinderen de diagnose autisme. Ook bij Bart is er een vermoeden van autisme, hij staat momenteel op een wachtlijst voor een testing naar autisme. Sinds de diagnoses is er veel veranderd in hun gezin. Een andere job, kinderen naar een andere school, veranderende vriendschappen, andere hobby’s, … In deze zoektocht werden en worden zij ondersteund door externe hulpverlening. Misschien is het wel dankzij de diagnose en de grote waaier aan hulp dat het hen lukt om deel te nemen aan onze complexe samenleving, weliswaar op hun manier. Na de getuigenis van An en Bart is er tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

 

An Bartholomeeusen
Bart Hoeymans