Gezin

Activiteiten over dit thema

03
februari
Wachtebeke GC Cultuurhuis Safarken
Getuigenis

Autisme in het gezin

Hoe beïnvloedt autisme je denken en doen als ouder, broer of zus, partner? Welk effect heeft het op de relaties binnen je gezin, maar ook met familie, vrienden, buren… Welke mogelijkheden heb je om je gezinsleven toch zo vlot mogelijk te laten verlopen?  

Kirsten is de zus van Karen, een 51-jarige dame met autisme. Dat heeft invloed gehad op de persoon die Kirsten nu is, zowel in haar privéleven als in haar praktijk als psychologe. Haar doorzettingsvermogen straalt af op haar zus Karen en dat is fijn om te merken.

Rebecca heeft een man met autisme en ADHD alsook een 21-jarige zoon met autisme. Hij begon deze zomer te werken. Als kind ging hij naar het buitengewoon onderwijs, gevolgd door Type 9 om uiteindelijk zijn school af te werken binnen het gewone onderwijs. Ze moeten thuis dikwijls puzzelen en oplossingsgericht denken om beter op elkaar te kunnen afstemmen en rekening te houden met ieders behoeften en noden.

Na de getuigenis van Kirsten en Rebecca is ruim tijd voorzien om ervaringen uit te wisselen!

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Rebecca Coppens
Kirsten Van der Schueren
15
februari
Sint-Niklaas Huis van het kind (Site Mozaïek)
Korte getuigenis met ervaringsuitwisseling

De toekomst van mijn kind met autisme

 Je kind heeft autisme. Misschien maak je je zorgen over de toekomst en heb je tal van vragen. Kómt het allemaal wel goed? Moet mijn kind nu naar het bijzonder onderwijs? Waar vind ik de nodige hulp? Kan het autisme van mijn kind nog veranderen of verbeteren?  Zal mijn kind ooit zelfstandig kunnen wonen? Werken? Zal een partnerrelatie mogelijk zijn? Welke ondersteuning zal mijn kind nodig hebben en wie zal die bieden? 

De dochter van Ann kreeg in november 2012 haar diagnose en Ann had toen ook heel veel vragen en was bezorgd. Ook Maarten, die naast ervaringsdeskundige, eveneens ouder is van een kind met autisme. Het feit dat hij zelf ook de diagnose heeft, maakt het voor het kind iets gemakkelijker (of niet?) ...  om te begeleiden. Intussen hebben Ann en Maarten al een massa ervaringen, inzichten en kennis opgedaan. Ze vertellen jullie graag over hun ervaringen. Er is tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.  

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Ann Vlasschaert
Maarten Genbrugge