Autisme versus festival

Hallo, mijn naam is Tinne. Ik ben een volwassene die zich op het autismespectrum bevindt en er al lang van droomde om naar een festival te gaan. En deze zomer is deze droom eindelijk vervuld!

De zomerperiode is al een aantal jaar de periode waarin ik reportages bekijk over de highlights van festivals, zoals Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland. Hoewel dit steeds genieten is en het moment bij uitstek om nieuwe artiesten te ontdekken, vond ik het ook jammer dat ik er zelf niet bij was. Een gemis dat met de jaren sterker werd.

Om diverse redenen dacht ik dat het niet mogelijk was voor mij om een festival bij te wonen. Te luid, te druk, staan en bewegen in een menigte leken me te grote struikelblokken. Uiteindelijk is er toch een kentering gekomen in mijn denken, mede dankzij het omarmen van de diagnose en van mezelf. Ik heb daar jaren over gedaan. Ik ben beginnen beseffen dat ik mezelf aan het beperken was door me iets te ontzeggen dat ik zo graag wou.

Ik besloot het erop te wagen, maar ik wist ook dat het voor mij heel belangrijk was dat er iemand zou meegaan die ik 100% vertrouwde. Mocht er dan iets onverwachts of een probleem opduiken, dan kon ik er het volste vertrouwen in hebben dat we dat samen konden oplossen. Ik zette dus die belangrijke eerste stap en stelde de vraag die gelukkig vol enthousiasme werd onthaald!

Onze plannen hebben wat oponthoud gekend. In 2022 vonden we geen enkele dag waar we even enthousiast over waren. Daardoor hebben we ons plan voor dat jaar laten varen. Maar niet getreurd, een nieuw jaar brengt nieuwe kansen! We waren er al over uit dat het Werchter zou worden. Door de jaren heen was gebleken dat dit festival mijn favoriet is, mijn compagnie vond dit gelukkig ook een fijn festival. En dit jaar vonden we dus wel een dag die bij ons allen in de smaak viel: we lieten ons oog vallen op Werchter Boutique.

De ticketverkoop vond ik enorm spannend. De gedachte dat zoveel mensen tegelijk tickets proberen te bemachtigen was eigenlijk te veel van het goede voor mij en dan kon je dat nog zien ook! Toen het gelukt was zorgde dat voor een enorme ontlading! Eigenlijk was dit al de derde horde ernaar toe die we succesvol hadden genomen!

Ik ben beginnen beseffen dat ik mezelf aan het beperken was door me iets te ontzeggen dat ik zo graag wou.

Op de dag zelf moest er al meteen een volgende stap worden genomen: het kopen van een speciaal ticket voor het openbaar vervoer om naar de weide te geraken. Gelukkig kon mijn compagnie mij daarbij helpen. Ze wisten waar dat kon en waar we konden opstappen. Het was een opluchting om op de locatie aan te komen, maar dan kwam er nog een stressmoment: de ticketcontrole! Vlakbij de ticketcontrole liepen er honden om drugs op te sporen, het ticket moest gescand worden en de rugzak werd gecontroleerd. Gelukkig was de controle in een mum van tijd gebeurd. De pret op de weide kon echt beginnen!

Dacht ik toch, maar dan moest er alweer een volgende horde genomen worden: er werd een voor mij onbekend systeem gehanteerd waarbij bonnetjes op een toegangsbandje werden gezet. Als je wou betalen voor drinken of eten, dan moest je daarvoor enkel de QR-code op jouw bandje onder de scanner houden. Gelukkig kon mijn compagnie mij tonen hoe ik die bonnetjes erop kon zetten en ook het scannen zelf. Dat was een hele geruststelling! Bijkomend voordeel was dat ik ook met hen kon overleggen over hoeveel bonnetjes ik ongeveer nodig zou hebben.

Ik had dus al een heleboel hindernissen genomen, maar dan moest de aanpak van het festival zelf nog komen. Om geluidshinder te voorkomen deed ik oordopjes in. We zijn ook ver genoeg naar achteren gaan staan. Zo was er toch nog een beetje plaats rondom mij, zodat ik genoeg ruimte had om mij uit te leven en minder het gevoel had in een menigte of massa te moeten staan en bewegen.

Zoals een hordeloper elke horde trotseert om aan de finish te geraken, heb ik ook een parcours afgelegd en het heeft geloond! Het was zalig! Enkel superlatieven voor deze dag: geweldige muziek, sfeer, compagnie en lekker eten! Doordat ik geprobeerd heb om voor mezelf een zo gunstig mogelijke situatie te creëren,  onder andere door goede compagnie, is het voor mij een positieve ervaring geworden en een geweldige herinnering!

 

Tinne

FacebookTwitterShare