Kleine kindjes worden groot

Mijn naam is Stéphanie, ik ben 25 jaar en woon samen met mijn ouders in Kapellen.

Al geruime tijd speelt het in mijn hoofd om de grote stap te zetten naar een eigen plekje. Geen eenvoudige opdracht voor mij en mijn ouders want het is voor iedereen een grote ‘verandering’.

Een aantal jaar terug vond ik het echt wel tijd om deze volgende belangrijke stap in mijn leven te zetten.

Mijn ouders en ik zijn dan samen op zoek gegaan naar een geschikte woning (appartement of studio). Gezien ik maar deeltijds werk, was de zoektocht niet echt succesvol te noemen. De woongelegenheden in de ruime omgeving van Kapellen zijn niet echt goedkoop.

Na meer dan een jaar zoeken naar een geschikte locatie kwam mijn begeleidster van het Raster met iets totaal nieuw: een co-housing project genaamd Oak Tree Projects.
Oak Tree Projects koopt woningen (studio’s), die ze dan verhuren aan mensen die alleen willen wonen, maar toch ondersteuning nodig hebben. Oak Tree Projects biedt deze ondersteuning aan in nauw overleg met de bewoners en de verschillende zorgverstrekkers en zorgorganisaties.
Omdat ik dacht dat het hier om een dag/nachtopvang ging en het toch te onduidelijk was voor mij, zei ik snel dat ik er niets mee wilde te maken hebben.
Mijn ouders zijn dan alleen naar een infosessie geweest, omdat zij toch meer wilde te weten komen. Zij waren enthousiast en we hebben dan een aparte afspraak gemaakt met de CEO van Oak Tree Projects. Op dit overleg kon ik mijn eigen vragen stellen en kreeg ik een veel beter beeld van wat het project allemaal inhield.
Na dit gesprek heb ik diezelfde avond beslist om mee te stappen in het grote avontuur.

We zijn nu ongeveer een jaar later en mijn toekomstige studio is bijna afgewerkt. Begin december zal ik kunnen starten met de inrichting ervan.
In het voorbije jaar heb ik ook al veel dingen moeten beslissen, zoals de inrichting van mijn toekomstige keuken, de kleur(en) van de muren die ik ga schilderen, de meubelen die ik wil (salon, eetkamer, slaapkamer, …) kortom alles om van de studio echt ‘mijn plekje’ te maken.

Omdat ik in een co-housing project instap zijn er voor mij nog een aantal leuke voordelen.

  • Oak Tree Projects organiseert ‘bewonersvergaderingen’ waar ik mijn toekomstige buren heb leren kennen.
  • We zijn ook volop de ‘ondersteuning’ aan het plannen. Alle bewoners hebben gekozen voor de diensten van Landelijke Thuiszorg. Zij zullen mij ondersteunen bij het poetsen van mijn studio, helpen met koken, helpen bij de dagdagelijkse aankopen en het bepalen van mijn kledingkeuze om te gaan werken.
  • We maken ook afspraken hoe we de gemeenschappelijke delen zullen gebruiken. Bijvoorbeeld het berghok in de kelder: de aankoop van kasten voor in het berghok, het gebruik van de wasmachine, de droogkast, …
  • De projectleider heeft in juni een BBQ georganiseerd voor alle toekomstige bewoners van het project. Op deze manier kreeg ik al de mogelijkheid om mijn buren te leren kennen.

Ik kijk er enorm naar uit om met de bewoners van het domein en mijn buren een gezellige tijd te beleven.

Al die vergaderingen en het maken van afspraken zorgt natuurlijk voor de nodige stress maar gelukkig zijn er mijn auticoach en RTH-begeleiding om me te ondersteunen waar nodig.
Het bijzondere aan dit woonproject is dat ik nu al enorm veel mensen heb leren kennen. Een toekomstige buur komt ondertussen de tuin van mijn ouders onderhouden, ik heb iemand leren kennen die met mij wekelijks wil gaan zwemmen en misschien mag ik ook nog bij een toekomstige bewoner gaan babysitten.

Ik zie nu hoe stilaan alle delen van het project ‘alleen wonen’ in elkaar beginnen te vallen, tot één geheel. De ondersteuning hierbij van mijn ouders en Oak Tree Projects is voor mij zeer belangrijk.
Ik kijk er nu echt naar uit om tegen het einde van dit jaar eindelijk mijn ‘eigen plekje’ te hebben en te starten aan een volgend ‘hoofdstuk’ in mijn leven: op eigen benen staan!

Stephanie

FacebookTwitterShare

Ontdek ook