Diagnose

Activiteiten over dit thema

30
september
Waregem CC De Schakel (rode zaal)
Getuigenis

Diagnose op volwassen leeftijd

Inschrijven is verplicht!

Steeds vaker wordt bij volwassenen de diagnose van autisme gesteld. Toen zij kind waren, werd er niet aan autisme gedacht, en hun autisme is lang onopgemerkt gebleven doordat zij gaandeweg leerden om hun moeilijkheden te compenseren met hun gedrag. Daardoor blijven hun moeilijkheden voor de buitenwereld onzichtbaar, terwijl zij zelf iedere dag opnieuw veel moeite moeten doen om te functioneren in onze maatschappij. Soms wordt de diagnose ook pas na een lange zoektocht gesteld. Die diagnose is dan vaak het ontbrekende puzzelstukje dat veel dingen die mislopen verklaart. De spreker voor deze avond is Bart Boels. Na heel veel moeilijke jaren met allerlei psychische, fysische en relationele problemen belandde Bart acht jaar geleden in een zware uitputtingsdepressie. Dit was uiteindelijk de aanleiding voor een onderliggende diagnose van autisme. Sindsdien heeft Bart zich erg verdiept in het thema autisme en dankzij deze inzichten heeft Bart geleerd om er op een andere manier mee om te gaan. Bart vertelt zijn verhaal, met veel ruimte voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Bart Boels
04
oktober
Brasschaat CC Brasschaat (Hemelhoeve, Zaal Thijs)
Vorming

Basiscursus - Brasschaat - sessie 1

Jijzelf, je zoon, dochter, partner, kleinkind, ... kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wilt graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, vragen delen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus 'Omgaan met autisme' iets voor jou!
Aan de hand van uit het leven gegrepen voorbeelden geven we je meer inzicht in het autistisch waarnemen, denken, voelen en gedrag. We hebben het over omgaan met prikkels, communicatie, omgaan met stress,… Er is ook ruimte voor concrete vragen van elke deelnemer, waarbij we onze ervaring bundelen om naar antwoorden te zoeken.

Deze basiscursus is bedoeld voor persoonlijk betrokkenen en personen met autisme. Personen met autisme kunnen er ook voor kiezen om deel te nemen aan onze basiscursus ‘Autisme verhelderd’, die specifiek gericht is naar personen met (een vermoeden van) autisme.

Elke cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten en wordt begeleid door een duo ervaringsdeskundigen.

Deze activiteit is onder voorbehoud en kan enkel doorgaan als voldaan kan worden aan de voorwaarden die op dat moment van toepassing zijn in verband met het coronavirus. Indien de activiteit niet live kan doorgaan, wordt in de mate van het mogelijke een online alternatief aangeboden.

Kris De Groot