Diagnose

Activiteiten over dit thema

26
september
Online
Getuigenis

Het belang van een diagnose

Soms vermoeden mensen autisme bij zichzelf en vragen zij zich af in welke mate een diagnose al dan niet van belang kan zijn. 
Tijdens deze online sessie vertellen Rebecca en David over het belang van een diagnose. Wat een diagnose niet alleen voor hen individueel, maar ook voor hun gezin betekende. Helpt een diagnose voor het bekomen van ondersteuning en is er dan meer begrip voor dat autisme? David is de man van Rebecca, hij heeft autisme en adhd, en kreeg zijn diagnose op latere leeftijd. Rebecca heeft ook een 21-jarige zoon met autisme van wie David de pluspapa is. Rebecca’s zoon kreeg de diagnose van autisme al op heel jonge leeftijd. 
Rebecca en David vertellen hoe zij dit ervaren hebben en wat voor hen de voor- en nadelen zijn van een diagnose op jongere en latere leeftijd. Na de getuigenis is er tijd voor vragen en om ervaringen uit te wisselen.

Rebecca Coppens
David
29
september
Kortrijk Dakcafé Stadhuis
Getuigenis

Autisme onder de radar

Tien jaar geleden, Bart was toen tweeënveertig jaar, werd na een uitputtingsdepressie (of autistische burn-out) bij Bart de diagnose van autisme gesteld. Sindsdien is Bart dagelijks bezig met het analyseren van de verschillen tussen neurotypische en autistische mensen. 
Wie met Bart in contact komt, zal waarschijnlijk niet vermoeden dat hij iemand is met autisme. Schijnbaar gaat hij als een normaal iemand door het leven, maar dat is slechts een façade van aangepast en aangeleerd gedrag.
Onder die façade schuilt het autistisch denken, dat diepdoordringend van invloed is op allerlei facetten van het dagelijks leven.
Aan de hand van talrijke kenmerken en voorbeelden, getuigt Bart over die invloed van autisme op zijn leven. Daarnaast wordt toegelicht hoe hij ermee omgaat (copingstrategieën), en wordt de link gelegd met de diagnostische criteria (de gedragskenmerken) en de neurodiversiteit (het autistisch denken). 
Tijdens en na de getuigenis is er tijd voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Je houdt er best rekening mee dat er op deze locatie geen mogelijkheid is om drank te bestellen.
Gelieve dus je eigen drankje mee te brengen als je tijdens de activiteit graag iets wilt drinken.

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Stad Kortrijk.

Bart Boels