Contactonderzoek

In deze coronatijden zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Hoe kan je echte oproepen onderscheiden van frauduleuze telefoontjes? Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten.

Kijk naar het telefoonnummer dat je opbelt

De contactonderzoekers gebruiken altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door een ander nummer, dan is dat niet de contactopvolging. Het is ook heel moeilijk gemaakt om dit nummer te imiteren, een oproep met dit nummer is dus al een sterke zekerheid dat het een echte oproep is.

Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Sms'en doen ze alleen om je een code te sturen die je aan de huisarts moet tonen voor een "PCR-test" die COVID-19 opspoort. Ze sturen geen sms'en met weblinks of andere info.

Je kan best beide nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'corona-contactopvolging'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.

Soms sturen ze ook een e-mail, maar dat is alleen om een quarantaine-attest te bezorgen. Ze sturen geen e-mails met weblinks of andere info.

Alle informatie over contacttracing: https://www.zorg-en-gezondheid.be/hoe-herken-je-het-contactonderzoek-bij-covid-19

FacebookTwitterShare