Mondmaskers: informatie & extra tips

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van 24 april heeft de Eerste Minister Sophie Wilmès aangekondigd dat het dragen van (stoffen) mondmaskers een belangrijke rol zal spelen bij de versoepeling van de maatregelen, stapsgewijs vanaf 4 mei. Het dragen van een mondmasker is vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer vanaf 12 jaar.  Op de werkvloer is een mondmasker verplicht waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden.

Ben je zelf ziek of is iemand ziek in je woning? Ben je in de supermarkt of op een plaats met weinig luchtcirculatie? Behoor je tot een risicovolle groep? Dan kan een mondmasker nuttig zijn, als je het correct draagt.

Hoe maak je je eigen stoffen mondmasker?

Hoe kan je een stoffen mondmasker met lintjes maken? Hoe moet je een mondmasker gebruiken? Bekijk de site van www.maakjemondmasker.be.

www.maakjemondmasker.be

Voor mensen met nood aan visuele communicatie

Moet je liplezen of spraakafzien? Moet je de mond zien, of de mimiek? Moet je de gevoelens op het gezicht kunnen lezen? Dan is dit venstermaskerpatroon een handig hulpmiddel voor jou en je omgeving.
Deze mondmaskers zijn ook heel handig voor leerkrachten die lesgeven aan onder andere leerlingen met autisme.

Handleiding Venstermondmasker

www.movimask.be

Hoe je mondmasker gebruiken?

Het beste wat je kan doen om jezelf te beschermen is: je handen regelmatig wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen. Als je moet hoesten of niezen, doe je dit in een papieren zakdoek of in je elleboog.

Het dragen van een mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen.

Let op: het dragen van een mondmasker is enkel nuttig als je het juist draagt!

Je wil je mondmasker uitdoen omdat je wil eten of drinken? Laat het niet rond je nek hangen. Doe het uit door enkel de elastieken of lintjes aan te raken. Leg het op een propere plaats die je nadien makkelijk kan schoonmaken. Was grondig je handen voor je je mondmasker opnieuw opzet.

Wanneer neem je een nieuw mondmasker? [.PDF]

Hoe draag je een stoffen mondmasker? [.PDF]

Hoe was je een mondmasker? [.PDF]

Extra hulpmiddelen of tips voor het dragen van een mondmasker

Heb jij zelf nog een interessant idee, een handige link of een goeie tip voor personen met autisme of hun omgeving? Stuur een mailtje naar sofie@autismevlaanderen.be.

Oorbuddies of Earsavers

Urenlang een mondmasker dragen kan echter zijn sporen nalaten op de huid. Een bekend probleem is het ontstaan van huidproblemen ter hoogte van de oren door druk en frictie.

De oorbuddies kunnen gebruikt worden bij diverse types mondmaskers met elastieken rond de oren. Ze hebben tot doel de druk te vermijden achter de oren. Hierbij kan gekozen worden waar op het hoofd de oorbuddie juist geplaatst wordt om bepaalde frictiepunten te ontlasten.

Via de knop Andere hulpmiddelen hieronder vind je nog andere hulpmiddeltjes om de elastieken aan te bevestigen: knotjes in je haar (als je lang haar hebt), handige haakjes, knopen naaien op een stukje stof of een gehaakt bandje, een S-vormig haakje, een paperclip, een haarband met knopen of een mondkapje met één elastiek.

Oorbuddies VIVES Andere hulpmiddelen

 

 

Elastieken vasthangen aan een pet

Je kan knopen op de pet bevestigen waaraan je dan de elastieken kan vast maken.

Voorbeeld

 

 

 

 

Gelaatsschermen

Gelaatsschermen zijn ook vandaag nog steeds nuttig, vooral in situaties waar mimiek en mondbeweging wel belangrijk zijn, denk bijvoorbeeld aan het onderwijs. Dankzij de face cover blijft de mond zichtbaar waardoor communicatie tussen mensen makkelijker verloopt. Met stickervellen kunnen kinderen hun face covers versieren. 

Makers Against Corona

 

 

Hoedje met scherm

Indien het echt niet lukt om een riem rond het hoofd te dragen voor een gelaatsmasker of elastieken rond de oren, is het vissershoedje met scherm misschien een optie. Dit zagen we al in gebruik bij kleuterscholen in China.

Vissershoedje op Amazon

 

 

Interessante links over mondmaskers en autisme

 

 

Tips om kinderen te helpen gewoon worden aan mondmaskers

Kathleen Amant uit Lede helpt peuters en kleuters om gewoon te worden aan mondmaskers. Ze maakt kleurplaten en knutselwerkjes waarin haar boekenfiguurtje “Anna” de kleinsten helpt om met de coronacrisis om te gaan. “Kindjes zijn vaak bang voor mondmaskers maar als ze ermee spelen raken ze er snel vertrouwd mee”, zegt illustratrice Kathleen Amant.

De werkmap vind je op de website van Kathleen Amant onder het mapje “blijf in uw kot”. Er zijn ook nog andere tekeningen en kleurplaten die kinderen leren omgaan met de coronamaatregelen zoals handen wassen en correct niezen.

Blijf in uw kot Werkmap

 

 

Visualiseer wie je bent met en zonder mondmasker

We delen graag deze supertip van Ann Theys, ondersteuningsnetwerker en ook oprichter en coördinatrice van VZW JASSper (vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS).
"Even duidelijk maken dat het voor de kinderen niet evident is wie er achter het masker schuilt! Daarom draag ik deze aan mijn hals en aan mijn eventuele klasdeur."
Deze tip is bruikbaar is voor elke leerkracht, dus helpend voor elk kind!

 

 

FacebookTwitterShare