PODCAST: Authentisme

Authentisme is een maandelijkse podcast met verhalen over ervaringen van mensen met autisme en hun netwerk. Via verschillende thema’s komt de diversiteit van autisme aan bod.

De afleveringen van de podcast vind je hieronder. De meest recente podcast staat bovenaan.

Op ons YouTube kanaal kan je de podcast beluisteren met ondertitels zodra deze klaar is voor publicatie. Omdat het wel wat werk vraagt om de ondertitels correct toe te voegen, kan dit wel wat langer duren. Je kan je abonneren op dit kanaal zodat je een melding krijgt zodra een podcast wordt vrijgegeven.

Jouw reactie is meer dan welkom! Stuur ze naar authentisme@autismevlaanderen.be

 

Illustratie: ©Zwier

Authentisme • Episode #5 • Afgestudeerd, een terugblik op mijn schooltijd

Teun Swerts studeerde onlangs af als bachelor in de ecotechnologie. Na het Freinetonderwijs ging hij naar het buitengewoon lager onderwijs, waar hij rust vond en zijn schoolse achterstand inhaalde. Zo kon hij starten in het technisch secundair onderwijs en ten slotte zijn diploma hoger onderwijs behalen.
Openhartig vertelt Teun hoe hij reageerde op overprikkeling, waarmee hij het moeilijk had op school, en hoe belangrijk het voor hem was om bij iemand terecht te kunnen. Ondanks alle tegenslagen was het zijn interesse voor het milieu die hem uiteindelijk motiveerde om zijn schooltijd met succes af te ronden.

 

Authentisme • Episode #4 • Vakantie en autisme

Sien Depoortere is psychologe. Tijdens haar masteropleiding Toerisme richtte ze zich op autismevriendelijk toerisme, een project dat ze na haar studies verder zette. Zo ontstond Toerisme voor Autisme.
Sien vertelt hoe je als persoon met autisme stressvrij op vakantie of daguitstap kan gaan. Ze geeft info over de visuele stappenplannen en tools die structuur en voorspelbaarheid creëren en die je kan downloaden op haar website toerismevoorautisme.be. Als ambitieuze ondernemer zet ze haar kennis en vaardigheden in om toeristische organisaties autismevriendelijker te maken.
 

Authentisme • Episode #3 • De zoektocht na de diagnose autisme

Tom Dillen heeft twee dochters met autisme. Hij werkt als contactpersoon bij Tanderuis VZW, thuisbegeleidingsdienst voor personen met autisme (Oost-Vlaanderen). Tom beschrijft welk gevoel hij had toen zijn oudste dochter haar diagnose kreeg. Hij vertelt hoe hij er als papa mee om gaat, welke impact autisme in hun gezin heeft en wat de invloed ervan is op zijn relatie met zijn vrouw. Heb je nood aan een luisterend oor dan kan je terecht bij de vrijwilligers van de Autismetelefoon op 078/152252 of tijdens een Infohuis, meer info vind je op onze website.
Je kan ook terecht bij de Autisme Chat.

 

Authentisme • Episode #2 • Autisme en werk

Goedele De Coene vond haar droomjob als apotheekassistent nadat ze jarenlang in de sociale sector had gewerkt. Toen die job eindigde, hopte ze van de ene naar de andere job maar vond nooit haar plekje. Goedele vertelt hoe zij zich voelde op het werk en wat de aanleiding was voor haar burn-out en opname in de psychiatrie. Uiteindelijk vindt ze voldoening in haar vrijwilligerswerk waar ze onbezorgd actief kan zijn.

Authentisme • Episode #1 • Kei voor Autisme

Elise Cordaro, een kei voor autisme, gaat voluit voor autismevriendelijkheid. In haar boek ‘Anders gaat ook’ en op haar blog mysig.be deelt ze haar ervaring met autisme om lotgenoten verder te helpen.
Elise vertelt over de manier waarop ze haar leven plant. Ze verklapt haar trucjes om sociale contacten vlotter te laten verlopen. Desondanks vraagt leven met ADHD en autisme veel energie, een balans die ze blijft bewaken. Hoe? Dat hoor je in de podcast.

FacebookTwitterShare