Thuisonderwijs

Ik ben Kimberley, 31 jaar en mama van 5 kinderen en geef al 6 jaar thuisonderwijs aan mijn kinderen. Ikzelf heb autisme.

Lucas is 11 jaar heeft autisme, gilles de la tourette en ontwikkelingsdysfasie.
Thibeau is 10 jaar heeft autisme en is hoogbegaafd.
Victor is 6 jaar heeft autisme en verbale dyspraxie. Hij praat via een spraakcomputer.
Charlotte is 4 jaar.
Nathan is 2 jaar.

Daarnaast ben ik getrouwd met Joeri die revaliderende is vanwege een niet-aangeboren hersenaandoening.

Ik geef mijn kinderen dus al 6 jaar thuisonderwijs ondanks alle extra zorgen van de kinderen en mijn man en ik heb goed nieuws voor jullie. Ik leef nog en ben (nog) niet gek verklaard! Af en toe begrijpen mensen me wel niet, maar ik doe het met hart en ziel. Ik vertel jullie dan ook graag hoe ik het volhou en waarom ik nog niet gek ben geworden, al wil ik jullie alvast met beide voeten op de grond houden. Gillen in een andere ruimte, de kinderen in de tuin dumpen of jezelf opsluiten op de wc is meer dan toegestaan.

Mijn belangrijkste tip... Laat het los! Je kan niet meer doen dan je best.

Mijn belangrijkste tip… Laat het los! Echt waar. Bij autisme denken we meestal meteen aan schema’s, structuur, voorspelbaarheid, … Geloof mij als ik zeg dat ik mijn huis kan behangen met schema’s en pictogrammen. Dat is goed. Structuur in je dag, week en zelfs jaar brengen zorgt voor rust, maar bij thuisonderwijs is het vaak net iets anders. Kleef geen uren op je lessen wiskunde en Frans. Verplicht ze niet x-aantal blaadjes te maken. Hou voor ogen dat je 1 op 1 gaat werken en je daardoor veel meer gedaan krijgt. Met 2 uurtjes per dag kom je er vast al en dat hoeven geen 2 uur na elkaar te zijn. Doe kleine blokjes, laat je niet onder druk zetten door de bergen schoolwerk die je mee krijgt. Je kan niet meer doen dan je best.

Lessen hoeven ook niet aan tafel. Het wordt mooi weer dus zet je buiten, leg je op de trampoline als je die hebt of gewoon op een dekentje op de grond. Is het nog te koud naar je zin? Kruip dan onder de tafel waar je net een kamp van hebt gemaakt of in de zetel. Zet je kind op de wc om te lezen als die daar wel wil lezen. Daar is het stil en is hij alleen wat vaak zorgt voor betere leesresultaten.

Met het verkeerde been uit bed gestapt? Maakt niet uit of dat je kind is of jij... Rustdag. De planning buiten en gewoon voor de TV een film zien. Een film kan je altijd bespreken achteraf of er iets rond knutselen. Pinterest bezorgt je vast bergen ideeën.

Tijd voor jezelf is minder handig als je je ‘kot’ niet uit mag, maar hé… Een hoofdtelefoon met muziek op en lekker mee brullen of jezelf even op je kamer opsluiten met een boek is oké. Zijn je kinderen daar te jong voor zwier ze dan achter een scherm. Laad jezelf een half uurtje op en jullie kunnen er weer tegen.

Ontspan, adem diep in en uit en geniet!

Maak deze tijd onvergetelijk. Iets dat ze zich later kunnen herinneren en er op kunnen terugkijken als iets leuks. Geef jezelf krediet, wees lief voor jezelf en de mensen om je heen en vooral… Blijf ademen. Het is voor velen van jullie iets nieuws, iets dat je nooit had gedacht te moeten doen, maar als ik het kan dan jullie ook. Ik ben geen juf van opleiding, deed secundair beroepsonderwijs en toch doe ik het met succes. Weet je iets niet roep dan de hulp in van de leerkracht. De leerkrachten zijn via telefoon, mail, leerplatformen, voor zover ik weet allemaal beschikbaar. Misschien ken je wel een thuisonderwijzer. We staan allemaal klaar om te helpen. Alleen samen kunnen we dit tot een goed einde brengen.

Ontspan, adem diep in en uit en geniet!

Kimberley

 

Wil je graag in contact komen met mij, zoek je tips of ideetjes om de kinderen educatief bezig te houden de komende tijd dan kan dat via volgende kanalen:

www.gewoon-wij.be

https://www.facebook.com/gewoon.wij.thuisonderwijs/?ref=bookmarks

https://www.instagram.com/gewoon_wij_thuisonderwijs/

Meer informatie vind je ook op de website van de Vereniging voor Huisonderwijzers Vlaanderen vzw:

https://vhov.be/

FacebookTwitterShare