De stad Kortrijk werd pilootstad van het project 'autismevriendelijke steden en gemeenten'. We willen ook andere steden en gemeenten motiveren om hun stad of gemeente autismevriendelijk te maken.
Uitbreiding naar de centrumsteden
Naar aanleiding van Wereld Autisme Dag 2024 werden de overige 12 centrumsteden gecontacteerd en uitgenodigd om intensiever samen te werken voor een autismevriendelijke samenleving.
De 13 centrumsteden zijn Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.
Laat je inspireren door deze goede praktijken:
Aalst
Bart getuigt in de Aalsterse Welzijnsflash over zijn betrokkenheid bij autisme en hoe hij als VVA-regioverantwoordelijke in Aalst autisme onder de aandacht brengt.
Aalst roept in de Welzijnsklik op om mee te doen met de KeivoorAutisme campagne.
Leuven
Leuven zet in op autismevriendelijke speelterreinen. Tijdens een speelnamiddag kunnen gebruikers hun mening geven over de speeltoestellen.
Abdij van Park en stad Leuven openen eerste stilteplek met kunstwerk Aedicula.
Kortrijk
Paasvakantie met Passie voor Autisme
In kortrijk staan naar aanleiding van Wereld Autisme Dag heel wat activiteiten op het programma. Van 30 maart tot 14 april 2024 kan je naast de Expo 'Autisme in beeld' een prikkelroute ontdekken en de documentaire 'Inside Aut' bekijken. Bovendien organiseert Kortrijk een prikkelarme kermisnamiddag.
Mechelen
Naar aanleiding van Wereld Autisme Dag 2024 organiseerde Mechelen een spectrum van activiteiten voor mensen met autisme. Een boekvoorstelling, kunstexpo, stil museumbezoek en nog veel meer.
Oostende
Oostende ontwierp een visueel stappenplan voor een autismevriendelijk zwembadbezoek.
Genk
Genk ijvert voor meer begrip voor mensen met autisme.
Jouw stad of gemeente?
Welke autismevriendelijke initiatieven neem jij als stad of gemeente?
Is in jouw stad of gemeente begrip voor autisme belangrijk en worden er autismevriendelijke initiatieven georganiseerd?
Laat het ons weten en mail naar: stedenengemeenten@autismevlaanderen.be
Tips & Tools
Gebruik de sociale media-kanalen, de website en het magazine van je stad of gemeente om autismevriendelijke activiteiten bekend te maken. Ook de Uit-databank is een handige publiciteitstool.
Wil je zeker zijn dat je de noden van personen met een handicap niet vergeet als je een project uitwerkt? Met de handicheck van Unia breng je alle handistreaming-aandachtspunten in de verschillende domeinen in kaart. Meer informatie vind je op onderstaande link.