Wanneer eten geen evidentie is • Marieke

Mijn naam is Marieke. Ik ben (pleeg-)moeder van drie kinderen met autisme en ik ben zorgprofessional.

Eten is nooit echt evident geweest bij ons thuis. Toen ons pleegkind klein was speelde haar hechtingsproblematiek naast haar autisme een grote rol bij haar eetproblemen. Samen eten aan tafel lukte nooit. We plaatsten haar eetstoel bij de tafel, maar gericht met de rug naar ons. Zo was het evidenter voor haar om samen te eten.

Vaak smeerde ze ook overal haar eten rond. Het was moeilijk om in te schatten of dit kwam vanuit haar verstoorde ontwikkeling in hechting of dat het kwam vanuit de noodzaak aan sensorische prikkels binnen het autisme. Ze schrokte ook vaak haar eten op, precies of ze met haar emoties geen blijf wist.

Waar ik mij als moeder het meeste zorgen om maakte was haar voedselweigering. Het niet willen eten of extreem weinig eten. Ons pleegkind bleef maar onder de curve van het gemiddelde zitten qua gewicht, ondanks het voldoende aanbieden.

Het structureren van maaltijden en haar voldoende rust bieden tijdens de maaltijd bracht beterschap voor haar, maar hier zijn meerdere jaren over gegaan.

Onze jongste zoon heeft nu ook al meerdere jaren een vreemde visie tegenover voeding. Hij heeft veel moeite met nieuwe voeding of nieuwe structuren. Dit wordt voedselneofobie genoemd. Tot op vandaag eet hij zo goed als geen beleg op de boterhammen, eet hij amper vlees en zeer weinig groenten. We werken bij hem hoofdzakelijk met positieve bekrachtiging.

Als ouder neem je best de rol aan van supporter en niet de rol van controleur. Wanneer kinderen onder druk gezet worden om iets te proeven wordt de afkeer voor dit voedingsmiddel meestal nog groter.

De ontwikkeling van smaak- en voedingsvoorkeuren is een leerproces. Neofobie is dan ook iets dat heel vaak voorkomt. Eens dit is overwonnen ligt de weg open naar een evenwichtig, gevarieerd voedingspatroon.

Ons advies? Heb geduld, probeer toch steeds opnieuw en schakel tijdig een hulpverlener in wanneer het nodig is.

Marieke Uleyn

Mama - Metje - Katten - Gezondheid - Nature - Nurture - Preventie - Gezin - Slapen - Fiat500

https://www.praktijkgrusonia.be/

 

FacebookTwitterShare