woensdag
07
februari

Studeren in het hoger onderwijs - sessie 1

19u30-21u00
Online
Joke Vanhauwaert
Minicursus

De overgang van middelbaar onderwijs naar het hoger onderwijs verloopt niet altijd van een leien dakje. Bij jongvolwassenen met autisme is dat ook zo. Autisme kan hindernissen met zich meebrengen. Nochtans zien we dat de slaagkansen van jongvolwassenen met autisme in het hoger onderwijs hoger liggen dan vroeger. Er is meer kennis van autisme en hogescholen bieden op een andere manier hulp. 

Tijdens de eerste sessie van deze minicursus willen we graag stilstaan rond de hindernissen die kunnen voorkomen bij de overgang naar en het studeren aan het hoger onderwijs voor jongvolwassenen met autisme. We bekijken vanwaar dit komt.  In een tweede sessie maken we tijd om stil te staan bij het maken van een studiekeuze en de vooroordelen die in de maatschappij gangbaar zijn rond autisme en studiekeuze. In de laatste sessie is het de bedoeling een overzicht te bieden van hulpbronnen voor jongvolwassenen die studeren in het hoger onderwijs.

Vanuit professionele ervaring van Joke als studentenbegeleider aan de hogeschool en als auticoach wordt de theorie tot leven gebracht. Daarnaast is het de bedoeling studenten met ASS aan het woord te laten. Er zal elke sessie ook ruimte gemaakt worden om jullie eigen verhaal te vertellen en vragen te stellen. 

Sessie 1

  • Hindernissen voor jongvolwassenen in de overgang naar het hoger onderwijs
  • Achterliggende verklaringen
FacebookTwitterShare

Inschrijven

Wanneer
19u30-21u00
Waar
Organisator
VVA
Spreker(s)
Joke Vanhauwaert

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

maandag
06
mei

Omgaan met psychische kwetsbaarheid

19u00 - 20u30
Online
Sander De Gregorio
Getuigenis

Ik ben Sander De Gregorio, 38 jaar jong/oud (schrappen wat niet past) en ik woon in Hasselt. Sinds mijn allerprilste levensjaren ga ik met het autismelabel door het leven. Sinds 2009 heb ik mijn ‘officiële’ diagnose. Mijn autisme geeft me sterktes, maar het maakt me ook kwetsbaar, zodat ik al te vaak die sterktes niet meer kon en kan waarnemen. Om het te zeggen met de titel van de autobiografie van mede-historicus Marc Reynebeau: al te vaak ga ik ‘struikelend door het leven’.

dinsdag
07
mei

Basiscursus Autisme - Sessie 5 - Wachtlijst

19u00 - 21u00
Online
Inge Vermaercke
Co
Basiscursus

Jijzelf, je zoon, dochter, partner, kleinkind, ... kreeg (recent) een diagnose autisme en je hebt talloze vragen over hoe het nu verder moet? Na de diagnose duiken geregeld vragen op over bepaalde situaties en/of gedrag waarmee je geen raad weet? Je wilt graag met bondgenoten overleggen, ervaringen uitwisselen, vragen delen waar je anders alleen mee blijft zitten? Dan is de basiscursus 'Omgaan met autisme' iets voor jou!

dinsdag
07
mei

Autisme en (on)draaglijk psychisch lijden

19u30 - 22u
Genk Stadhuis Genk
Inge
Getuigenis

Inge is een veertiger die sinds haar dertigste weet dat ze autisme heeft. Ze vertelt over haar weg voor en na de diagnose en over de impact die de late diagnose heeft gehad op haar jarenlange worsteling om zich goed te voelen binnen de maatschappij en om de juiste hulpverlening te vinden. Haar ondraaglijk psychisch lijden heeft doorheen de jaren plaats gemaakt voor een stabieler leven waarin ze goed omringd is door een uitgebreid netwerk.

Na de getuigenis is er ruimte voor vragen en interactie. 

maandag
13
mei

Infohuis Autisme • Online

19u30-22u00
Online
Infohuis Autisme

Om ouders, familieleden en mensen met autisme op allerlei manieren de kans te geven in contact te komen met bondgenoten organiseren we het Infohuis Autisme. In het Infohuis Autisme kan je als ouder, persoonlijk betrokkene of volwassene met autisme langskomen voor een babbel met een ouder, partner of een volwassene met autisme. Je kan er terecht bij vermoedens van autisme, als je pas de diagnose kreeg of al wat langer bekend bent met autisme in je gezin of familie en een gesprek wil met een betrokkene.