Mijn vrijwilligersengagement als begeleider gezinsweekend

Ik ben Vinnie Cuyt en ik ben nu reeds 4 jaar vrijwilliger bij VVA. Ik heb  het VVA leren kennen toen ik babysitter was bij de gezinsbond. Ik kreeg de vraag om mee te gaan op gezinsweekend in Koksijde. Samen met een goede vriendin van mij hebben we beslist om een brussengroepje te begeleiden. Ondertussen nemen we al drie jaar een brussengroepje onder onze hoede tijdens het jaarlijkse gezinsweekend in Koksijde. We begeleiden een heel weekend een groepje kinderen die broer of zus zijn van een kind met autisme. We bedenken verschillende activiteiten om met de kinderen te doen. De laatste twee jaar gaan we altijd eens een dagje naar Plopsaland als de kinderen en hun ouders dit zien zitten.

Als student biedt het mij ook verschillende groeikansen om aan de slag te gaan met kinderen

Het leek me zeer fijn om me ergens voor te kunnen engageren en me samen met de kids te kunnen amuseren. Het is elk jaar opnieuw al een zeer geslaagd weekend geweest. We bellen op voorhand altijd met de kinderen en hun ouders om te horen wat hun verwachtingen zijn. Het nadeel van een brussengroepje is dat we altijd een plan moeten uitwerken dat voor ieder kind aangenaam is. Dit is soms wat puzzelen, want niet elk kind heeft dezelfde interesses. We doen ons best om het voor iedereen zeer leuk te maken. Als ik achteraf de reacties van de kinderen hoor durf ik wel te zeggen dat het ons elke keer redelijk goed gelukt is. Samen met Frauke beleven we elk jaar opnieuw een zeer fijn weekend waar we veel kunnen lachen en plezier maken.

Als student sociaal werk bied het mij ook verschillende groeikansen om aan de slag te gaan met kinderen. Dankzij het gezinsweekend heb ik een veel beter beeld over wat ASS inhoud en voor welke struikelpunten dit kan zorgen. Ik werk graag met kinderen en jongeren en ik voel me hier elk jaar steeds verder in groeien.

Ik zou het gezinsweekend aan iedereen die graag met kinderen of jongeren werkt zeker aanraden! Je leert heel wat fijne nieuwe mensen kennen op een zeer leuke locatie. Je kunt de kinderen een zeer fijn weekend bezorgen en je krijgt er heel veel voor terug!

 

Vinnie

FacebookTwitterShare