Mijn vrijwilligersengagement als getuige

Als getuige deel ik praktische oplossingen en persoonlijke anekdotes rond leven met autisme als volwassen man met een fysieke handicap en chronische ziekte, in de veertig, als partner van een vrouw met autisme, als (sociaal en economisch) hoger opgeleide ervaringswerker, fervent lezer en wandelaar, mee baasje van een eigenzinnige kat en als schrijver van een blog (Tistje.com) en een boek over positief leven met autisme.

In een getuigenis leg ik de nadruk op ervaringsuitwisseling, en verkies ik vraag en antwoord boven monoloog.
Wat mij daarin aanspreekt, is mee kunnen denken vanuit mijn oplossingen en ervaringen om andere mensen het gevoel te kunnen geven dat ze niet alleen staan of een stapje verder kunnen met inzicht in soms moeilijk verstaanbaar of schijnbaar onlogisch gedrag.

Dat ik een steentje heb kunnen bijdragen of heb kunnen verleggen is voor mij een belangrijke meerwaarde

Ik ben graag goed voorbereid en stem graag af over bereikbaarheid en verwachtingen van wie komt luisteren. In mijn achterhoofd, en op mijn tablet, heb ik een overzicht mee met thema’s en anekdotes om op terug te vallen, maar de insteken van wie voor of rond mij zit krijgen voorrang.

Ik breng mijn verhaal het liefst al vertellend, maar kan ook overweg met PowerPoint. Dat ik een steentje heb kunnen bijdragen of heb kunnen verleggen, een opening heb gemaakt en heb mogen luisteren naar verhalen over unieke situaties in leven met (anderen met) autisme, is voor mij de belangrijkste meerwaarde.

 

Sam

FacebookTwitterShare