Oude dame met autisme

Autisme verbetert niet met het ouder worden. Er is veel aandacht voor jonge kinderen, maar oudere mensen met autisme worden dikwijls over het hoofd gezien in diagnoses en ondersteuning.

Mijn hele leven al had ik vaak het gevoel dat ik anders was. Aan de reacties van anderen kon ik zien dat ze wat ik zei of deed ‘raar’ vonden. Ook omgekeerd voelde ik me vaak niet aangetrokken door wat anderen, vooral vrouwen, interessant vonden.
Dat ik me zo vaak afgewezen voelde, vooral toen ik na mijn scheiding een nieuwe relatie probeerde te vinden, kon door van alles en nog wat veroorzaakt zijn. Dat ik door mannen vaak ervaren werd als afstandelijk, ongevoelig en te claimend, daar kwam ik later pas achter.
In een nieuwe baan ging het meestal een tijdje goed, totdat er confrontaties kwamen met collega’s en leidinggevenden. Ik wilde graag autonoom zijn, maar moest me vaak voegen in wat door anderen bedacht was. De problemen die ik in mijn werk tegenkwam, loste ik op door steeds binnen 2 of 3 jaar weg te gaan en een nieuwe baan te zoeken. Na mijn pensionering had ik in meer dan 25 banen gewerkt! Het leek of ik een normaal leven had geleid, maar er waren opmerkelijke missers geweest.

Wat ik wist over autisme ging steeds over mannen en jongens, ik was nog nooit op het idee gekomen dat ik ook bij deze groep hoorde.

Totdat ik er vijf jaar geleden, met 65 jaar, zelf achter kwam dat het wel eens aan autisme zou kunnen liggen. Wat ik wist over autisme, ging altijd over mannen en jongens. Hun gedrag en problemen waren zo anders dan wat ik meemaakte, dat ik nog nooit op het idee was gekomen dat ik ook bij deze groep hoorde. In een televisieserie speelde een jonge, vrouwelijke huisarts mee die erachter kwam dat ze autisme had. Dat opende mijn ogen: het was dus mogelijk dat je als hoogopgeleide vrouw een autisme-diagnose kreeg!
Vanaf dat moment werd het steeds duidelijker dat dit helemaal op mij paste en ik ben alles gaan lezen en wilde alles te weten komen over autisme. Vorig jaar heb ik een boek geschreven over mijn leven voor en na de diagnose, Oude dame met autisme.

Mijn leven heeft een gebruiksaanwijzing, die ik steeds beter begrijp. Om mijn opgedane inzichten en ervaringen te delen ben ik ook aan een website begonnen. Verder heb ik als vrijwilliger twee  gespreksgroepen voor 55-plussers opgericht en die begeleid ik. Mensen kunnen elkaar ontmoeten en kennis en ervaringen uitwisselen.

Mijn nieuwste project is een tweede boek dat ik aan het schrijven ben. Er is nog zoveel onduidelijk en onbekend over autisme, bijvoorbeeld welk deel van de problemen die je als autist tegenkomt veroorzaakt wordt door onze cultuur. In dit boek begin ik een speurtocht vanuit de Theory of Mind (van Baron-Cohen) en kom uit bij de sociale psychologie. Een spannend avontuur, waarover ik graag de mening van andere ervaringsdeskundigen en betrokkenen bij autisme wil horen!

 

Marjolijn Schreiver

https://marjolijnschreiver.nl/

 

 

FacebookTwitterShare