Outreach - Jouw vraag? Ons aanbod!

Organisaties kunnen bij VVA terecht voor ervaringsgerichte activiteiten rond autisme.
Deelnemers laten kennis maken met de ervaringswereld van mensen met autisme en hun omgevingen staat centraal. Mensen met autisme en persoonlijk betrokkenen (ouders, partners, broers en zussen, grootouders …) spelen hierbij een belangrijke rol als getuige, gespreksbegeleider en/of spreker.

Getuigenis

Onze groep getuigen is heel divers.
  • Mensen met autisme: met of zonder diagnose; man of vrouw; jongvolwassene of senior; single of met een gezin …
  • Ouders van kinderen met autisme: van een jong kind, puber of volwassene; van één of meerdere kinderen; vroege of late diagnose; buitengewoon onderwijs of gewoon onderwijs …
  • Brussen; partners; grootouders van personen met autisme …
Elk van hen brengt een persoonlijk verhaal, indien gewenst kunnen er vooraf accenten (werk, onderwijs, wonen…) in de getuigenis afgesproken worden.
 

Inleefsessie

Wil je ervaren hoe mensen met autisme de wereld ervaren? Dan is een inleefsessie zeker iets voor jou. Mensen zonder autisme kunnen lezen en leren over autisme, maar hoe het voelt om autisme te hebben is nog een andere zaak. Tijdens onze inleefmomenten zullen een persoon met autisme en een persoon zonder autisme door middel van enkele inleefmethodieken trachten je zo dicht mogelijk bij het ‘autistisch voelen’ te brengen.
Kortom, een aanrader voor iedereen die in onze samenleving ruimte wil geven aan mensen met autisme zodat ook zij zichzelf kunnen zijn.
 
We organiseren zowel inleefsessies op locatie als online. Tijdens beide sessies worden er andere methodieken gebruikt.
 

Intervisie

Na een getuigenis of een inleefsessie ga je samen met ervaringsdeskundigen rond de tafel in discussie. We maken het thema of de ervaring van de inleef concreter en vertalen deze naar de situatie van de organisatie. Deze sessie werkt verdiepend en reikt concrete handvaten aan. 

Deze activiteit kan enkel na een inleefsessie of een getuigenis worden aangevraagd. Deze twee activiteiten hoeven echter niet op dezelfde dag georganiseerd te worden.

Thematische vorming

Wil je binnen jouw werking samen met ouders aan de slag rond een aantal thema’s? Dat kan!
VVA ondersteunt dergelijke activiteiten met een (ervarings-)deskundige spreker die het thema grondig voorbereidt en introduceert. In elke sessie wordt veel ruimte gemaakt voor ervaringsuitwisseling en vragen van de deelnemers.
Thema’s waar we graag op in gaan:
  • Autisme in het gezin
  • Broers & zussen
  • In gesprek: communicatie tussen ouders en beroepskrachten
  • Autisme en talent
  • Betrokken ouders als onderwijspartners
  • Vrije tijd

Basiscursus 'omgaan met autisme'

De basiscursus bestaat uit een 6-tal sessies en richt zich op persoonlijk betrokkenen. Tijdens de cursus gaan bondgenoten samen aan de slag: overleggen, ervaringen uitwisselen, oplossingen vinden voor vragen waar men anders alleen mee blijft zitten.
Na een inleiding over autistisch denken en de gevolgen daarvan op de ontwikkeling van iemand met autisme en zijn/haar omgeving (ouders, broers en zussen, partner, familie, beroepskrachten …) gaat de groep aan de slag. Vertrekkend van de concrete vragen van de deelnemers worden mogelijke oorzaken van bepaald gedrag en moeilijke situaties besproken en naar antwoorden gezocht.
Elke cursus wordt begeleid door een duo: een autismedeskundige en een ervaringsdeskundige.

Hoe en wanneer aanvragen?

Contacteer het aanspreekpunt outreach om te bekijken welke activiteit het best geschikt is voor jouw organisatie: outreach@autismevlaanderen.be.
Heb je jullie noden reeds concreter voor ogen en heb je reeds een aantal mogelijke data, dan kan je ons aanvraagformulier invullen. Op deze manier kunnen we op een vlottere manier aan de slag met het plannen van jouw activiteit.
FacebookTwitterShare