Politiek memorandum

VVA schrijft een politiek memorandum met het oog op het verkiezingsjaar 2024.

Het is de eerste keer in haar geschiedenis dat VVA dit doet. Alhoewel autisme steeds vaker aandacht krijgt in de media, merken we dat de buitenwereld nog steeds een vertekend beeld heeft over wat autisme nu eigenlijk is. Programma's zoals Taboe en Durf te Vragen zijn erg nuttig doch focussen te veel op de moeilijkheden die individuen ondervinden en te weinig op de meerwaarde van neurodiversiteit voor onze samenleving. Autisme is geen zwart-wit verhaal maar een verhaal van heel veel grijswaarden. Want elke persoon met autisme is uniek; jong en oud, van verstandelijk beperkt tot hoog begaafd. Het overschrijdt gender, sociale status, huidskleur, leeftijd, enz.

VVA wil streven naar een inclusieve samenleving en dat kan maar gebeuren mits een shift in mindset en de juiste acties van onze beleidsvoerders. Zolang neurodiversiteit en inclusie geen evidenties zijn in de hoofden en daden van iedereen in onze samenleving, zal er handicapspecifieke ondersteuning nodig zijn. Om onze toekomstige beleidsmakers voor te bereiden, zetten we in ons memorandum de zaken op een rij die belangrijk zijn voor personen met autisme en hun omgeving, en breder voor de ganse samenleving.

En nu komen jullie aan zet; want jullie weten als persoon met autisme of als ouder/familielid/ondersteuner als geen andere welke zaken belangrijk zijn voor personen met autisme.

Rond onderwijs en verstandelijke beperking hebben we reeds heel wat info verzameld van onze vrijwilligers. Maar zijn er nog thema's die belangrijk zijn voor jullie die we mee moeten nemen? En zo ja, wat precies willen we als Vlaamse Vereniging Autisme aan de kaak stellen? We horen het graag van jou!

 

Vul tegen 2/4/2024 (wereld autisme dag) de poll in op deze link

 

De verkiezingen zijn natuurlijk geen eindpunt, ook na de verkiezingen blijft VVA streven voor een autismevriendelijke samenleving door onze aanwezigheid in de Vlaamse Adviesraad NOOZO (Niet Over Ons Zonder Ons), met ons project Steden en gemeenten en in gesprekken met beleidsmakers rond allerhande thema's.

Ook nadien is jullie input altijd welkom op belangenbehartiging@autismevlaanderen.be!

FacebookTwitterShare