Op de Facebookpagina van Gent Vrijwilligt werd VVA-vrijwilliger Philippe in de kijker gezet. We delen de post graag op onze website:
Autisme is onzichtbaar en heeft vele gezichten. Het spectrum is breed en varieert in intensiteit, wat elke persoon met autisme uniek maakt. Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) brengt mensen met autisme, hun ouders, familie en sociaal netwerk samen, en zet in op sensibilisering. Zo was het onlangs, op 2 april nog Wereld Autisme Dag.
Het ideaal is een samenleving die openstaat voor alle facetten van autisme en waar diversiteit als een meerwaarde wordt ervaren. De VVA is – met zijn vele ervaringsdeskundige vrijwilligers – de stuwende kracht achter tal van initiatieven. Een van die vrijwilligers is Philippe:
“Ik doe dit vrijwilligerswerk ondertussen 14 jaar. Ik begon ermee toen ik eindelijk de tijd kreeg om iets te doen voor de maatschappij in plaats van voor mijzelf. Ik zie vrijwilligerswerk niet als een taak of een plicht maar als een voorrecht, dat ik dit nog kan en mag doen. Ik koos voor VVA omdat mijn zoon zelf de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis) kreeg.
Mijn engagement houdt in dat ik luister naar vragen in verband met ASS aan de telefoon en in persoonlijke gesprekken. Daarnaast getuig ik over mijn persoonlijke ervaringen, werk ik mee aan onderzoek bij diverse instellingen, en ga ik de werking van het VVA verduidelijken bij onderwijs- en overheidsinstellingen. Ik doe het nog steeds met volle overgave – ik zoek nog steeds naar nadelen, ik blijf de voordelen alleen maar opstapelen.”