Be Aut'hentic • Anita

Lukas een apart, speciaal, lief baasje

Anita

Lukas is een van mijn kleinkinderen, ze zijn allemaal speciallekes, maar Lukas is bijzonder. Lukas was nog heel klein toen mijn dochter en ik aanvoelden dat hij toch niet was als zijn zus en broer. Eerste signaal, moeilijk eten, vervorming van zijn hoofd. (Dit was op zijn 6mnd) De behandeling bij de osteopaat was heel doeltreffend. De man gaf ook aan dat Lukas uitzonderlijk kwaad (agressief) kon zijn.
Bij de kinderarts was ook een vermoeden van autisme.(toen was Lukas ongeveer anderhalf jaar) Hij werd doorverwezen naar het COS. Daar werd vrij snel de voorlopige diagnose van autisme gesteld.  Toen Lukas 2,5 jaar was, is de definitieve diagnose van autisme gesteld.

Anita

Ik was overtuigd dat Lukas een 'ander' kindje was

De periode, dat er nog geen vaste diagnose was, is niet zo een aangename periode geweest. Vooral de leefomgeving was heel negatief. Daar waar je steun verwacht, krijg je hele rare reacties. Mijn dochter kreeg het verwijt, dat ze met opzet een ziek kind wou. Dat ze zich van alles verbeelde...
Ook in die periode heb ik haar door dik en dun gesteund. Haar aangemoedigd om haar gevoel te volgen. Ook ik was overtuigd dat Lukas een 'ander' kindje was.
We hebben samen veel gepraat, gehuild en gelukkig ook veel gelachen, vooral met uitspraken van de buitenwereld.

'Tanderuis' is ook een grote steun geweest. Zinvolle begeleiding, waar je met al je vragen terecht kon. Ik vond het heel moeilijk om een tussenweg te vinden tussen Lukas zijn autisme en zijn zin willen krijgen.

Ik heb mij vooral ontfermd over zijn zus en broer, want zij moesten ook leren omgaan met hoe hun broertje Lukas was (is). Er ging veel aandacht naar Lukas en dan was ik opvang punt ofwel voor Lukas, ofwel voor zus en/of broer. In die periodes heb ik gemerkt, dat ik niet altijd even geduldig kon zijn. Dat is een werkpunt geworden.

Mijn dochter zegt dikwijls, dat ze blij is, dat ik haar altijd steun en geloof in het feit, dat onze Lukas een apart, speciaal lief baasje is, met een schat van een zus en een schat van een broer.

Trotse oma van Lukas

FacebookTwitterShare