Be Aut'hentic • Goedele

Ik ben fier op mijn manier van leven

Goedele

'Be aut'hentic', roept bij mij het recht op erkenning op. Erkenning zowel van anderen als van mezelf. Zowel van de positieve als negatieve kanten van 'mijn' autisme. Maar hier wil ik het vooral hebben over het positieve dat ik probeer te halen uit mijn autistische kenmerken, over hoe mijn autisme mijn leven kleurt. Omwille van mijn late diagnose, ben ik nogsteeds op ontdekking. Ik leer eigenschappen herkennen door te praten met 'collega's', de aha-erlebnis is er dan (nogmaals). Door veel te lezen kom je te weten wat het betekent om op deze manier te kunnen leven. 'Kunnen' omwille van de erkenning die je jezelf kan geven, waardoor je de 'voordelen' ziet. Laat ik dan praten over die positieve kenmerken. Ik geef ze graag in een opsomming, want lijstjes maken is leuk ;):

Goedele

Ik mag er zijn, met mijn autisme.

  • die lijstjes zorgen ervoor dat ik heel gestructureerd de dag en de week kan doorkomen. Want voorspelbaarheid brengt me rust en zekerheid. Doordat ik niet werk, is het heel belangrijk dat alles op vaste tijdstippen gebeurt. Hierdoor kunnen mensen op me rekenen, ze weten dat ik er sta wanneer iets afgesproken is want ik hou me graag aan de regels.
  • Ik werk dus niet, maar kan me ten volle inzetten voor mijn vrijwilligerswerk. Ik mag daarbij de eindverantwoordelijkheid bij iemand anders leggen en ervaar minder werkdruk, waardoor ik minder stress heb. Ik kan er zijn voor anderen, zonder veel druk en stress wat zich uit in een ontspannen houding naar de mensen toe.
  • Minder nood aan sociale contacten zorgt ervoor dat ik heel graag tijd alleen doorbreng en zeer belangrijk hierbij is dat ik mij niet eenzaam voel. Zoals vaak bij mensen met autisme ervaar ik gevoelens veel intenser. Dit zorgt ervoor dat ik bij activiteiten mijn focus volledig richt op wat ik voel en wat ik doe. Alles komt veel intenser binnen waardoor ik echt kan genieten en gelukkig ben. Ik kan anderen aansteken door mijn gevoel te delen, zodat ze mee kunnen genieten en misschien ook wel een moment van geluk ervaren.
  • Mijn perfectionisme en oog voor detail zorgen voor erkenning bij mezelf en bij anderen. Ikzelf kan heel erg genieten en tevreden zijn wanneer een taakje tot in de puntjes is afgewerkt. Voor anderen is het natuurlijk heel fijn dat ik perfect wil handelen, zij halen er ook voordeel uit.

'Be aut'hentic' roept bij mij ook fierheid op, ik ben fier op mijn manier van leven, met de vele 'voordelen' die ik ervaar en die ik kan delen met anderen. Ik mag er zijn, met mijn autisme. Dankzij een positieve houding van mezelf en van anderen rond mijn autisme word ik nogmaals bevestigd, waardoor ik mij nog meer kan inzetten in het verspreiden van de boodschap: 'Be aut'hentic', wees jezelf, ongeacht je beperking en achtergrond! Wees trots op jezelf!

 

Een bevriend muzikant werd geïnspireerd door het verhaal van Goedele en maakte het lied ‘Aut en Tiek’:
https://www.youtube.com/watch?v=FyjW2xFMkjc

https://circuscatmila.weebly.com/creaties

FacebookTwitterShare