Be Aut'hentic • Jaimie

Ik ben uniek

Jaimie

Wij moeten de dag van vandaag al goed opletten met hoe wij ons profileren in onze maatschappij. Het is namelijk zo dat velen onder ons nog niet 100% zichzelf kunnen en mogen zijn in onze hedendaagse samenleving, zonder nagekeken te worden. Je zou maar eens ‘anders’ moeten zijn!

Ik heb dit persoonlijk ondervonden enerzijds door mijn homoseksualiteit en anderzijds door mijn autisme. Ik stel die twee termen graag eens in vergelijking want beiden hebben ze het volgende gemeen: het zijn twee onbegrepen begrippen. De mensen zijn naar mijn persoonlijke mening niet goed genoeg geïnformeerd over wat het inhoud en gaan daarom rapper de neiging hebben om met  vooroordelen te gaan gooien en ons te gaan bestempelen als ‘anders’. En jammer genoeg gaat het ‘anders’ zijn ook vaak gepaard met ons ‘anders’ behandelen terwijl ik mij even normaal wou voelen als de rest. Ik ben in mijn leven al vaak gebotst op situaties waarin mensen die weten dat ik homoseksueel ben en autisme heb, mij gaan behandelen alsof ik minderwaardig ben. Daardoor heb ik ook vaak met mijzelf in de knoop gelegen en ben ik mijzelf de vraag beginnen stellen: 'ben ik anders?' Ik durf gerust te zeggen dat ik mij vaak eenzaam heb gevoeld bij de gedachte dat ik niet was zoals de rest, waarom was ik niet normaal?

Jaimie

Ik ben één van die personen die onze samenleving heerlijk divers maakt

Ik heb 5 jaar van mijn secundaire schooljaren doorgebracht in een school gespecialiseerd voor jongeren met Autisme - SBSO Ter Sterre. Ik was in mijn eerste jaar een vrij sociaal incapabele jongen en ik had (nu ook nog wel) nood aan een bepaalde structuur waar ik mij aan kon houden. De keuze om mij naar zo’n school te sturen was vrij snel gemaakt door mijn ouders. In het begin wou ik daar niet naartoe omdat ik bang was dat ik mij nog meer abnormaal ging voelen dan ik al deed. Maar achteraf gezien ben ik SBSO Ter Sterre eeuwig dankbaar voor de school waar ik in terecht ben gekomen. Ik heb mijzelf daar gevonden en daar heb ik naast mijn basisleerstof ook iets enorm waardevols geleerd... namelijk dat ik mij niet moet laten labelen met het lelijke woord ‘anders’. Ik ben uniek. Ik ben één van die personen die onze samenleving heerlijk divers maakt. Ik ben aut’hentic. En nadat ik afstudeerde wou/wil ik dat iedereen inziet hoe speciaal hij/zij/x is!

 

Mijn pad lag voor mij open. Ik ging het avontuur aan en in 2017 werd ik de eerste Mr. Gay Belgium met de diagnose autisme. Eigenlijk is het een zoektocht naar een ambassadeur voor onze Belgische HoLeBi gemeenschap, maar voor mij was dit het ideale platform om mijn verhaal en persoonlijke ervaringen omtrent mijn autisme te delen met de personen die zich in diezelfde benarde positie bevinden als die waarin ik mij ooit bevonden heb. Met de boodschap ‘Ik een homoseksuele jongen met autisme’ ben ik tot op heden de scholen, steden en zelf de wereld mogen rondreizen. Aan ontelbaar veel mensen heb ik mijn verhaal kunnen vertellen en probeer ik om ook hun te doen inzien hoe uniek ze zijn.

Weet je... ik ben niet raar. Ik ben niet anders. Ik ben geen miscreatie van Moeder Natuur. Ik ben Jaimie en ik ben op mijn aut’hentic.

Be Aut’hentic, be you!

FacebookTwitterShare