Be Aut'hentic • Laura

Autisme is een deel van mij

Laura

 

Ik ben Laura en 25 jaar en woon samen met mijn ouders in Zonhoven. Ik heb vanaf mijn 9 jaar de diagnose autisme gekregen.

Ik wou graag aan dit positieve concept mee doen omdat ik vind dat autisme ook positief in de kijker mag komen. Hoe ik dit zelf doe vond ik een moeilijke vraag voor mezelf.
Maar toen moest ik denken aan 8 jaar terug. Dat was een periode waarin ik volop bezig was om mijn autisme te kunnen aanvaarden, wie ik innerlijk was. Mijn psychiater had me toen het idee gegeven dat ik mijn verhaal eens moest opschrijven voor mezelf. Een manier van het leren los laten en omarmen.
Ik schrijf ook heel graag, als ik iets niet kreeg verwoord toen ik jonger was, dan schreef ik het op en gaf ik het aan de persoon waar ik het tegen wou zeggen. Dus 8 jaar terug ben ik begonnen mijn levensverhaal op te schrijven voor mezelf. Ik dacht dat het een moeilijke opgave zou zijn maar eens ik begon te schrijven, kon ik niet meer stoppen. Al de momenten over de jaren heen vloeiden gelijk niks op papier.
Toen kwam het ‘gekke’ idee in me op om mijn verhaal naar een uitgeverij te sturen, wie niet waagt wie niet wint. Tot mijn verbazing kreeg ik antwoord terug dat ze interesse hadden om mijn verhaal uit te geven. Ik kan niet beschrijven welk gevoel er toen door me heen ging. Ik voelde geluk, opluchting, trotsheid allemaal tegelijk.

Laura

Ik teken nu mijn emoties en gedachten, het is een soort uitlaatklep maar ook een moment waarop ik helemaal kan ontspannen en mijn ding kan doen

En zo zorgde mijn boek ervoor dat ik begon als vrijwilliger bij de Vlaamse Vereniging Autisme en de KVG om lezingen en getuigenissen te geven voor andere mensen. Mijn eerste lezing was voor een klein groepje dus om mee te beginnen was dit comfortabel. Daarna ging ik een getuigenis geven voor een zaal van 80 mensen. Ik heb me nog nooit zo gewaardeerd gevoeld als op dat moment. De zaal was stil, je kon een muis horen lopen. Er werd aandachtig geluisterd en na mijn getuigenis ook vragen gesteld, en complimenten in ontvangst genomen. Door deze ervaringen heb ik mijn innerlijke ik leren aanvaarden. Mijn autisme is een deel van mij.

Nu schrijf ik wel niet meer zoveel omdat ik een andere passie heb ontdekt die ik nog veel leuker en ontspannender vind dan schrijven. En dat is tekenen/schilderen geworden. Ik teken nu mijn emoties en gedachten, het is een soort uitlaatklep maar ook een moment waarop ik helemaal kan ontspannen en mijn eigen ding kan doen. Ik zet deze tekeningen ook online op Facebook en op Instagram. Het is mijn manier om mijn creativiteit los te laten en alle kanten er mee uit te kunnen.

 

https://www.facebook.com/tekenwereldlaura/

https://www.instagram.com/artfromtheheart_25/?hl=nl

‘Door het leven met autisme’ & ‘Autisme is een deel van mij’ Laura Daniëls

FacebookTwitterShare

Ontdek ook